Sycące łazanki
Sycące łazanki to przepis, który kojarzy się z domem, tradycją i prawdziwie domowym jedzeniem. Samo słowo łazanki rozbudza apetyt, a do tego aromat, jaki roztacza ten danie, jest nieziemski. Kluczową rolę odgrywa tu korzystanie z prostych składników: makaronu i sosu pieczeniowego. Ta potrawa to dowód na to, że nie trzeba wielu składników, aby stworzyć coś wyjątkowego. Łazanki są jednocześnie pożywne i pyszne. Są doskonałym wyborem, gdy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku na kolację. Można je serwować zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań.
admin
Składniki:
- 0,5 kg kwaszonej kapusty
- opakowanie makaronu łazanki Lubelli
- 10 pieczarek
- średnia cebula
- 20 dkg słoniny
- sos pieczeniowy ciemny w proszku
- łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kminek, przyprawa do dań z kapusty, ostra papryka
Sycące łazanki – jak zrobić?
-
1.
Słoninę kroimy w kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulkę, smażymy nie dopuszczając do przypalenia. Kapustę odsączamy z zalewy i kroimy w kilkucentymetrowe nitki. Dodajemy do podsmażonej na słonince cebuli, doprawiamy pieprzem ziołowym, kminkiem, przyprawą do potraw z kapusty oraz ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. -
2.
Pieczarki myjemy i kroimy w paski, podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Gotujemy makaron al dente. Sos pieczeniowy rozprowadzamy w szklance wody, zagotowujemy. -
3.
Ugotowany al dente makaron łazanki łączymy z kapustą, podsmażonymi pieczarkami i sosem pieczeniowym. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sycące łazanki – dodatkowe informacje
Zakwas, który pozostał nam po kiszonej kapuście, można użyć jako naturalny składnik zupy. Gotujemy wywar ze skrzydełek kurczaka i warzyw, kiedy jest gotowy przecedzamy go i wsypujemy do niego około szklankę płatków owsianych oraz ugotowane i pokrojone grzyby. Wlewamy zakwas, nie zagotowujemy!!! Powstanie dzięki temu gęsta, sycąca zupa, o bardzo fajnym kwaskowatym smaku.