Sycące łazanki

Sycące łazanki

Sycące łazanki to przepis, który kojarzy się z domem, tradycją i prawdziwie domowym jedzeniem. Samo słowo łazanki rozbudza apetyt, a do tego aromat, jaki roztacza ten danie, jest nieziemski. Kluczową rolę odgrywa tu korzystanie z prostych składników: makaronu i sosu pieczeniowego. Ta potrawa to dowód na to, że nie trzeba wielu składników, aby stworzyć coś wyjątkowego. Łazanki są jednocześnie pożywne i pyszne. Są doskonałym wyborem, gdy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku na kolację. Można je serwować zarówno na co dzień, jak i podczas rodzinnych spotkań.

Składniki:

  • 0,5 kg kwaszonej kapusty
  • opakowanie makaronu łazanki Lubelli
  • 10 pieczarek
  • średnia cebula
  • 20 dkg słoniny
  • sos pieczeniowy ciemny w proszku
  • łyżka masła
  • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, kminek, przyprawa do dań z kapusty, ostra papryka

Sycące łazanki – jak zrobić?

  1. 1.
    Słoninę kroimy w kostkę. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulkę, smażymy nie dopuszczając do przypalenia. Kapustę odsączamy z zalewy i kroimy w kilkucentymetrowe nitki. Dodajemy do podsmażonej na słonince cebuli, doprawiamy pieprzem ziołowym, kminkiem, przyprawą do potraw z kapusty oraz ostrą papryką. Dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  2. 2.
    Pieczarki myjemy i kroimy w paski, podsmażamy na maśle, aż zmiękną. Gotujemy makaron al dente. Sos pieczeniowy rozprowadzamy w szklance wody, zagotowujemy.
  3. 3.
    Ugotowany al dente makaron łazanki łączymy z kapustą, podsmażonymi pieczarkami i sosem pieczeniowym. Mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sycące łazanki – dodatkowe informacje

Zakwas, który pozostał nam po kiszonej kapuście, można użyć jako naturalny składnik zupy. Gotujemy wywar ze skrzydełek kurczaka i warzyw, kiedy jest gotowy przecedzamy go i wsypujemy do niego około szklankę płatków owsianych oraz ugotowane i pokrojone grzyby. Wlewamy zakwas, nie zagotowujemy!!! Powstanie dzięki temu gęsta, sycąca zupa, o bardzo fajnym kwaskowatym smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Swojskie piwo
Następny przepis: Sycący hutspot

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode