Swojski budyń
Delikatny, aksamitny i pełen nostalgicznych smaków – taki jest Swojski Budyń. To deser, który zawsze przypomina o domu, ciepłej kuchni babci oraz beztroskich chwilach spędzonych na słodkim lenistwie. Znajdziesz w nim prostotę i autentyczność swojskich produktów, które sprawią, że poczujesz się jak w domowym zaciszu niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz. Doskonale spełnia swoją rolę jako wyśmienite zakończenie obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Składniki, których potrzebujesz do jego wykonania, są łatwo dostępne – żadnych sztuczników, tylko naturalne produkty wprost od lokalnych dostawców. Swojski Budyń to kwintesencja domowego ciepła zamkniętego w deserze.
admin
Składniki:
- 0,5 litra mleka
- 1 łyżka cukru
- cukier wanilinowy
- żółtko jaja
- łyżka mąki pszennej
- łyżka mąki ziemniaczanej
- opcjonalnie: syrop malinowy
Swojski budyń – jak zrobić?
- Odlać pół szklanki mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać obydwie mąki, żółtko i cukry. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń porozlewać do miseczek. Pysznie smakuje z syropem malinowym.
Swojski budyń – dodatkowe informacje
Syrop malinowy można dodać do masy budyniowej przed połączeniem z gotującym się mlekiem, wtedy uzyskamy budyń malinowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Swojska kiełbasa z dzika
Następny przepis: Swojska kiełbaska w słoikach