Swojski budyń

Swojski budyń

Delikatny, aksamitny i pełen nostalgicznych smaków – taki jest Swojski Budyń. To deser, który zawsze przypomina o domu, ciepłej kuchni babci oraz beztroskich chwilach spędzonych na słodkim lenistwie. Znajdziesz w nim prostotę i autentyczność swojskich produktów, które sprawią, że poczujesz się jak w domowym zaciszu niezależnie od miejsca, w którym się znajdujesz. Doskonale spełnia swoją rolę jako wyśmienite zakończenie obiadu czy lekka przekąska w ciągu dnia. Składniki, których potrzebujesz do jego wykonania, są łatwo dostępne – żadnych sztuczników, tylko naturalne produkty wprost od lokalnych dostawców. Swojski Budyń to kwintesencja domowego ciepła zamkniętego w deserze.

Składniki:

  • 0,5 litra mleka
  • 1 łyżka cukru
  • cukier wanilinowy
  • żółtko jaja
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • opcjonalnie: syrop malinowy

Swojski budyń – jak zrobić?

  1. Odlać pół szklanki mleka resztę zagotować. Do odlanego mleka dodać obydwie mąki, żółtko i cukry. Dobrze wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Budyń porozlewać do miseczek. Pysznie smakuje z syropem malinowym.

Swojski budyń – dodatkowe informacje

Syrop malinowy można dodać do masy budyniowej przed połączeniem z gotującym się mlekiem, wtedy uzyskamy budyń malinowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Swojska kiełbasa z dzika
Następny przepis: Swojska kiełbaska w słoikach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode