Swojska kiełbaska w słoikach

Swojska kiełbaska w słoikach

Zapraszamy do odkrycia kulinarnej magii naszej swojskiej kiełbaski w słoikach. Ten przepis to esencja tradycyjnej polskiej kuchni, gdzie kluczową rolę odgrywa doskonałej jakości kiełbasa. To danie idealne na zimowe miesiące, kiedy królują domowe przetwory. Swojska kiełbasa w słoikach przypomina o cieple domowego ogniska, a jej smak to kompozycja pikantnych przypraw i delikatnego aromatu dymu. Ten przepis to także doskonały sposób na to, aby móc cieszyć się ulubionymi smakami przez cały rok. Przygotowanie kiełbasy w słoikach to prawdziwy rytuał, który warto wprowadzić do swojej kuchni.

Składniki:

  • 3 kilogramy łopatki wieprzowej
  • 1 kilogram boczku
  • ziele angielskie
  • ziarenka prawdziwego pieprzu
  • liść laurowy
  • sól kuchenna
  • 1 łyżeczka soli peklowej

Swojska kiełbaska w słoikach – jak zrobić?

  1. Przekręć łopatkę i boczek przez maszynkę o rzadkiej siatce.
  2. Posól mięso solą kuchenną i dodaj sól peklową. Wymieszaj dokładnie i odstaw w chłodne miejsce na 24 godziny.
  3. W następnym dniu włóż mięso do słoików, wypełniając je do 3/4 wysokości.
  4. Do każdego słoika dodaj 1 listek laurowy, kilka ziarenek pieprzu i kilka ziarenek ziela angielskiego.
  5. Zakręć słoiki.
  6. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, luźno ustaw na niej słoiki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piecz przez około 1 i 1/2 godziny.

swojska kiełbasa w słoikach – dodatkowe informacje

Idealnie nadaje się na zimno.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Swojski budyń
Następny przepis: Swojska wędlina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode