Swojska wędlina

Swojska wędlina

Poszukujesz autentycznego, domowego smaku tradycyjnej swojskiej wędliny? Odkryj tajemnicę przygotowania tej smacznej przekąski, która doskonale sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, pikniku czy grilla. Utilizując sprawdzone składniki, jakie znamy z typowych swojskich wędlin, nasz przepis pozwoli Ci odtworzyć ten niepowtarzalny, wiejski aromat, który niemal czuć na języku. Zainspiruj się naszym przepisem i zaszalej w kuchni tworząc swojską wędlina na wiele różnych sposobów. Bez względu na okazję, ta domowa wędlina z pewnością zaskoczy swoim smakiem i oryginalnością. Przygotuj się na kulinarną podróż do korzeni swojskiej kuchni. Poznaj jak zrobić swojskie wędliny!

Składniki:

  • 2 kilogramy boczku
  • 2 kilogramy szynki
  • 2 kilogramy polędwicy
  • 2 kilogramy karkówki
  • 1 główka czosnku
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • około 6 listków laurowych
  • sól peklowana

Swojska wędlina – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zmiel mięso dokładnie. Ułóż je ciasno w emaliowanym garnku.
  2. Posiekaj czosnek na plasterki.
  3. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i czosnek między kawałki mięsa.
  4. Przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki na około 3 dni.
  5. Raz na dobę przekładaj mięso, aby się równomiernie zamarynowało. Powinno mieć ładny różowy kolor.
  6. Po 3 dniach umieść każdy kawałek mięsa w siatce, zwiąż i zanieś do wędzenia.

Słowa kluczowe: jak zrobić swojskie wędliny, swojskie wędliny przepisy, swojska wędlina

Swojska wędlina – dodatkowe informacje

Tak zamarynowane mięso można upiec w piekarniku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Swojska kiełbaska w słoikach
Następny przepis: Swojski kurczak w galarecie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode