Swojska wędlina
Poszukujesz autentycznego, domowego smaku tradycyjnej swojskiej wędliny? Odkryj tajemnicę przygotowania tej smacznej przekąski, która doskonale sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, pikniku czy grilla. Utilizując sprawdzone składniki, jakie znamy z typowych swojskich wędlin, nasz przepis pozwoli Ci odtworzyć ten niepowtarzalny, wiejski aromat, który niemal czuć na języku. Zainspiruj się naszym przepisem i zaszalej w kuchni tworząc swojską wędlina na wiele różnych sposobów. Bez względu na okazję, ta domowa wędlina z pewnością zaskoczy swoim smakiem i oryginalnością. Przygotuj się na kulinarną podróż do korzeni swojskiej kuchni. Poznaj jak zrobić swojskie wędliny!
admin
Składniki:
- 2 kilogramy boczku
- 2 kilogramy szynki
- 2 kilogramy polędwicy
- 2 kilogramy karkówki
- 1 główka czosnku
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- około 6 listków laurowych
- sól peklowana
Swojska wędlina – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Zmiel mięso dokładnie. Ułóż je ciasno w emaliowanym garnku.
- Posiekaj czosnek na plasterki.
- Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i czosnek między kawałki mięsa.
- Przykryj garnek pokrywką i wstaw do lodówki na około 3 dni.
- Raz na dobę przekładaj mięso, aby się równomiernie zamarynowało. Powinno mieć ładny różowy kolor.
- Po 3 dniach umieść każdy kawałek mięsa w siatce, zwiąż i zanieś do wędzenia.
Słowa kluczowe: jak zrobić swojskie wędliny, swojskie wędliny przepisy, swojska wędlina
Swojska wędlina – dodatkowe informacje
Tak zamarynowane mięso można upiec w piekarniku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Swojska kiełbaska w słoikach
Następny przepis: Swojski kurczak w galarecie