Świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach.

Świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach.

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, jak przygotować idealne danie na wiosenną kolację? Jeśli tak, mamy dla Ciebie propozycję – świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach. Dla wielu, szparagi to symbol wiosny, a ich delikatny smak idealnie komponuje się z kremową teksturą nowalijek. Dzisiejszy przepis jest inspirowany popularną w Niemczech metodą przygotowania szparagów, dającym dużą szansę na doświadczenie międzynarodowej kuchni bez opuszczania domu. Rustyczne ziemniaki w mundurkach stanowią doskonałe uzupełnienie dla delikatnych szparagów. Bez wątpienia, to danie przypadnie do gustu każdemu wielbicielowi zdrowej i smacznej kuchni.

Składniki:

  • 8 sztuk szparagów białych
  • 3 łyżki masła
  • 1/3 łyżeczki cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 6 młodych ziemniaków
  • łyżka szczypiorku
  • łyżka koperku
  • specjalne naczynie do gotowania szparagów

Świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach. – jak zrobić?

  1. Szparagi 1.
    Szparagi obrać obieraczką do warzyw, usunąć zdrewniałe końcówki i wypłukać pod bieżącą woda. Nie wyrzucać obierków.
  2. Szparagi 2.
    Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (20 do 30 min), obrać dopiero po ugotowaniu.
  3. szparagi 3.
    Obierki szparagów wypłukać i wrzucić na dno naczynia do gotowania szparagów, zalać wodą do 1/4 wysokości naczynia, dodać sól i cukier do smaku (po ok. 1/3 łyżeczki) i razem zagotować. Obrane szparagi ułożyć na sicie tego naczynia, następnie wraz z sitem włożyć do wrzącej wody, przykryć pokrywą, zmniejszyć ogień i gotować 15 do 20 min.
  4. szparagi 4.
    Ugotowane szparagi, odcedzić i delikatnie przełożyć na półmisek (nie wylewać wywaru, świetnie nadaje się jako baza do zupy lub sosu). Polać szparagi roztopionym masłem i posypać posiekanym koperkiem.

    Ugotowane ziemniaki, obrać, wyłożyć na półmisek i polać roztopionym masłem ze szczypiorkiem (lub koperkiem).

Świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach – dodatkowe informacje

Nic się nie zmarnuje: świeże szparagi i ziemniaki – zjadamy, wywar – na zupę, obierki – na kompost. Niektórzy wolą szparagi z dodatkiem sosu holenderskiego zamiast masła, jeśli tak to może być ten gotowy (z kartonika). Dobrym dodatkiem do szparagów jest też kilka plasterków szynki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świeże małże duszone w winie podane z makaronem
Następny przepis: ŚWIEŻE WARZYWA Z DIPEM CZOSNKOWYM

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode