Świderki z mięsnym sosem

Świderki z mięsnym sosem

Kolejnym przepisem, który chcielibyśmy Ci zaproponować są świderki z mięsnym sosem. To połączenie znanej i lubianej formy makaronu z soczystym, bogatym w smaki sosem mięsnym. To danie doskonale połączy w sobie prostotę i smak, które są tak potrzebne w codziennym, domowym gotowaniu. Świderki z mięsnym sosem to propozycja na obiad lub kolację, która z pewnością zaspokoi apetyt każdego domownika. Kluczem do sukcesu jest tu dobrze doprawiony sos mięsny, a świderki dzięki swojemu kształtowi doskonale go chwytają. Z pewnością jest to danie, które zasługuje na uwagę.

Składniki:

  • 40-50 dag makaronu świderki
  • 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 średnia czerwona papryka
  • 2 nieduże cebule
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 5 ząbków czosnku
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oregano
  • 2-3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 4 łyżki startego na drobnej tarce oscypka
  • 2-3 łyżki oleju

Świderki z mięsnym sosem – jak zrobić?

  1. Przygotuj cebulę krojąc ją w kostkę i zeszklij ją na oleju.
    Dodaj mięso i rozdrabniaj je, podsmażając aż mięso zszarzeje.
    Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, wymieszaj i dus przez 5 minut.
  2. Dodaj pomidory, wymieszaj i dus pod przykryciem przez około 10 minut.
    Przypraw sos solą, pieprzem ziołowym i dodaj oregano.
    Przeciśnij przez praskę lub drobno siekaj czosnek i dodaj do sosu.
    Przed podaniem dodaj posiekaną zieloną pietruszkę i wymieszaj.
  3. Gotuj makaron według przepisu na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze.
    Na makaron wyłóż sos i posyp startym serem.

Świderki z mięsnym sosem – dodatkowe informacje

Z podanej ilości składników otrzymamy 4-5 porcji. Sos można przygotować poprzedniego dnia, a później tylko ugotować makaron i podgrzać sos. Zamiast oscypka można dodać starty na drobnej tarce żółty ser, lub zrezygnować z tego składnika. Do sosu można dodać kostkę rosołową. W sezonie zamiast pomidorów z puszki możemy użyć pokrojonych świeżych pomidorów. Zamiast świderków można użyć makaronu o dowolnym kształcie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makaron świderki w sosie grzybowym na ostro
Następny przepis: Świeże szparagi podane z ziemniakami w mundurkach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode