Świąteczny pieróg z wołowiną

Świąteczny pieróg z wołowiną

Świąteczny pieróg z wołowiną to prawdziwy rarytas, który powinien zagościć na każdym świątecznym stole. Wyjątkowa kościelna wołowina, zamknięta w delikatnym cieście, sprawia, że te małe kulinarne dzieła sztuki są nie tylko smaczne, ale także niezwykle eleganckie. Choć pierogi kojarzą się głównie z tradycyjną kuchnią polską, ten przepis jest dowodem na to, że potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę wyjątkową potrawę na świąteczny obiad, ten przepis na pierogi z wołowiną będzie doskonałym wyborem. Ciesz się smakiem doskonałej wołowiny i tradycyjnego ciasta na pierogi w jednym!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 kostki masła
  • 3 dag drożdży
  • 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
  • pieprz
  • Farsz:
  • 0,5 kg ugotowanej wołowiny z rosołu
  • marchewka, seler, pietruszka z rosołu
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Świąteczny pieróg z wołowiną – jak zrobić?

  1. Drożdże, cukier, 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki mąki mieszamy roiąc zaczyn, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki, zarabiamy ciasto. Farsz: mięso i warzywa mielimy w maszynce, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rowałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Na połowie ciasta wykładamy farsz, przykrywamy druga połową ciasta formując pieróg, brzegi zlepiamy, następnie odcinamy radełkiem. Z odciętego ciasta robimy elementy dekoracji na wierzch pieroga. Po przyklejeniu dekoracji, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 170 stopniach około 35-40 minut.

Świąteczny pieróg z wołowiną – dodatkowe informacje

Pieróg podajemy z sosem czosnkowym lub chrzanowym, albo dowolną surówką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczny schab pieczony
Następny przepis: Świąteczny poncz gwiazdkowy sen

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode