Świąteczny pieróg z wołowiną
Świąteczny pieróg z wołowiną to prawdziwy rarytas, który powinien zagościć na każdym świątecznym stole. Wyjątkowa kościelna wołowina, zamknięta w delikatnym cieście, sprawia, że te małe kulinarne dzieła sztuki są nie tylko smaczne, ale także niezwykle eleganckie. Choć pierogi kojarzą się głównie z tradycyjną kuchnią polską, ten przepis jest dowodem na to, że potrafią zaskoczyć niejedno podniebienie. Jeśli szukasz pomysłu na naprawdę wyjątkową potrawę na świąteczny obiad, ten przepis na pierogi z wołowiną będzie doskonałym wyborem. Ciesz się smakiem doskonałej wołowiny i tradycyjnego ciasta na pierogi w jednym!
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 kostki masła
- 3 dag drożdży
- 2 jajka + 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
- Farsz:
- 0,5 kg ugotowanej wołowiny z rosołu
- marchewka, seler, pietruszka z rosołu
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
Świąteczny pieróg z wołowiną – jak zrobić?
- Drożdże, cukier, 0,5 szklanki mleka i 0,5 szklanki mąki mieszamy roiąc zaczyn, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość dodajemy pozostałe składniki, zarabiamy ciasto. Farsz: mięso i warzywa mielimy w maszynce, dodajemy jajko, sól, pieprz i majeranek, wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto rowałkowujemy na stolnicy na kształt koła. Na połowie ciasta wykładamy farsz, przykrywamy druga połową ciasta formując pieróg, brzegi zlepiamy, następnie odcinamy radełkiem. Z odciętego ciasta robimy elementy dekoracji na wierzch pieroga. Po przyklejeniu dekoracji, wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem, odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w 170 stopniach około 35-40 minut.
Świąteczny pieróg z wołowiną – dodatkowe informacje
Pieróg podajemy z sosem czosnkowym lub chrzanowym, albo dowolną surówką.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczny schab pieczony
Następny przepis: Świąteczny poncz gwiazdkowy sen