Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem

Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem

Bigos to jeden z najbardziej tradycyjnych polskich dań, który podczas świąt goszczący niemal na każdym stole. Oto przepis na świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem, gdzie kluczowym składnikiem jest właśnie ten charakterystyczny owoc. Jałowiec to sekret dodatku, który zapewnia mu wyjątkowy głęboki aromat i lekko pikantną nutę. Bigos z jałowcem jest idealny na mroźne, zimowe dni – nada ciepła domowi, zadowoli podniebienia i napełni mieszkanie charakterystycznym, świątecznym aromatem. Ten pyszny bigos będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego menu, szczególnie dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Jasne, że przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam – warto.

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 2 kg kapusty świeżej
  • 30 deko wołowiny
  • 30 deko wieprzowiny
  • 1,2 kg kiełbasy cienkiej
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • garść suszonych grzybów leśnych
  • 5-6 sztuk śliwek wędzonych
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz czarny ziarnisty
  • owoc jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • 3 cebule
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • pół szklanki czerwonego wina do podlewania

Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem – jak zrobić?

  1. Grzyby namaczamy w wodzie.
  2. Kapustę świeżą drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans a następnie odcedzamy.
  3. Kapustę kiszoną odciskamy z soku lekko kroimy i dodajemy ja do świeżej.
  4. Namoczone w wodzie grzyby kroimy i wlewamy z wodą do garnka.
  5. Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi, pieprzem, jałowcem i dorzucamy śliwki.
  6. Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, łączymy z kapustą.
  7. Kiełbasę, boczek drobno kroimy, podsmażamy z cebulą, wrzucamy do garnka.
  8. Dodajemy koncentrat wymieszany w szklance z wodą i mieszamy.
  9. Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w czasie duszenia podlewamy czerwonym winem i doprawiamy do smaku.

Smacznego!

Słowo kluczowe: jałowiec do bigosu

Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem – dodatkowe informacje

Jesli nie jest dostatecznie kwasny, na konic mozna dolac soku z kapusty , on da odpowiednia kwasowośc.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią
Następny przepis: Świąteczny bigos 3-dniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode