Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem
Bigos to jeden z najbardziej tradycyjnych polskich dań, który podczas świąt goszczący niemal na każdym stole. Oto przepis na świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem, gdzie kluczowym składnikiem jest właśnie ten charakterystyczny owoc. Jałowiec to sekret dodatku, który zapewnia mu wyjątkowy głęboki aromat i lekko pikantną nutę. Bigos z jałowcem jest idealny na mroźne, zimowe dni – nada ciepła domowi, zadowoli podniebienia i napełni mieszkanie charakterystycznym, świątecznym aromatem. Ten pyszny bigos będzie doskonałym dodatkiem do świątecznego menu, szczególnie dla miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni. Jasne, że przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam – warto.
admin
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 2 kg kapusty świeżej
- 30 deko wołowiny
- 30 deko wieprzowiny
- 1,2 kg kiełbasy cienkiej
- 0,5 kg wędzonego boczku
- garść suszonych grzybów leśnych
- 5-6 sztuk śliwek wędzonych
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz czarny ziarnisty
- owoc jałowca
- łyżeczka majeranku
- 3 cebule
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- pół szklanki czerwonego wina do podlewania
Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem – jak zrobić?
- Grzyby namaczamy w wodzie.
- Kapustę świeżą drobno siekamy, zalewamy wodą i gotujemy kwadrans a następnie odcedzamy.
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku lekko kroimy i dodajemy ja do świeżej.
- Namoczone w wodzie grzyby kroimy i wlewamy z wodą do garnka.
- Gotujemy na małym ogniu, przyprawiamy zielem, liśćmi, pieprzem, jałowcem i dorzucamy śliwki.
- Mięso kroimy w kostkę i smażymy na patelni, łączymy z kapustą.
- Kiełbasę, boczek drobno kroimy, podsmażamy z cebulą, wrzucamy do garnka.
- Dodajemy koncentrat wymieszany w szklance z wodą i mieszamy.
- Bigos dusimy na małym ogniu około 2 godziny, w czasie duszenia podlewamy czerwonym winem i doprawiamy do smaku.
Smacznego!
Słowo kluczowe: jałowiec do bigosu
Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem – dodatkowe informacje
Jesli nie jest dostatecznie kwasny, na konic mozna dolac soku z kapusty , on da odpowiednia kwasowośc.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczne proste ciasto z białek z kandyzowaną aronią
Następny przepis: Świąteczny bigos 3-dniowy