Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą
Wraz z nadejściem świąt Bożego Narodzenia, na wielu polskich stołach królują tradycyjne potrawy. Jedną z nich są krokiety – smakowite i sycące danie, które pozwoli nam na chwilę odpocząć od codziennego gotowania. W ten wyjątkowy czas warto zaskoczyć domowników niecodziennym przepisem na świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą. Grzyby nadają kroketom wyjątkowego smaku, a kapusta dodaje im lekkości. To danie na pewno zachwyci smakoszy i przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Krokiety na święta to tradycja, którą warto pielęgnować, a ten przepis na pewno okaże się pomocny w jego realizacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki poznańskiej
- 2 szklanki mleka 2%
- 50 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- 40 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- Farsz do krokietów:
- 300g kiszonej kapusty
- 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
- 1 czerwona cebula drobno pokrojona
- 40 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżka sosu sojowego (ciemnego)
- Do panierowania:
- 1-2 jajka
- 1 szklanka bułki tartej świeżo przygotowanej
- Do smażenia:
- 40 ml oleju rzepakowego
Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą – jak zrobić?
- Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połączyć. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki.
- Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać kapustę, doprawić pieprzem i sosem sojowym, przemieszać. Smażyć przez chwilę, następnie zmniejszyć ogień, przykryć, dusić przez 10 minut.
- Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie. Odsączyć, posiekać drobno i przełożyć do kapusty, wymieszać. Dusić wszystko jeszcze 30 minut. Można dolać trochę wody z moczenia grzybów.
- Do farszu dodać czosnek, wymieszać. Odstawić.
- Na każdym naleśniku na środku ułożyć dwie łyżki farszu, zwijać krokiety. Każdy zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
- Krokiety usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej najpierw na większym, a po chwili na mniejszym ogniu. W ten sposób będą smaczne i nie przypalą się.
Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą – dodatkowe informacje
Czerstwą bagietkę lub bułkę kajzerkę rozdrabniam przy pomocy robota kuchennego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi
Następny przepis: Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem