Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą

Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą

Wraz z nadejściem świąt Bożego Narodzenia, na wielu polskich stołach królują tradycyjne potrawy. Jedną z nich są krokiety – smakowite i sycące danie, które pozwoli nam na chwilę odpocząć od codziennego gotowania. W ten wyjątkowy czas warto zaskoczyć domowników niecodziennym przepisem na świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą. Grzyby nadają kroketom wyjątkowego smaku, a kapusta dodaje im lekkości. To danie na pewno zachwyci smakoszy i przyciągnie do stołu wszystkich domowników. Krokiety na święta to tradycja, którą warto pielęgnować, a ten przepis na pewno okaże się pomocny w jego realizacji.

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
  • 2 szklanki mąki poznańskiej
  • 2 szklanki mleka 2%
  • 50 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 40 ml roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • Farsz do krokietów:
  • 300g kiszonej kapusty
  • 1 szklanka suszonych grzybów leśnych
  • 1 czerwona cebula drobno pokrojona
  • 40 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego (ciemnego)
  • Do panierowania:
  • 1-2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej świeżo przygotowanej
  • Do smażenia:
  • 40 ml oleju rzepakowego

Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą – jak zrobić?

  1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe połączyć. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki.
  2. Na patelni podsmażyć cebulkę, dodać kapustę, doprawić pieprzem i sosem sojowym, przemieszać. Smażyć przez chwilę, następnie zmniejszyć ogień, przykryć, dusić przez 10 minut.
  3. Grzyby namoczyć w przegotowanej wodzie. Odsączyć, posiekać drobno i przełożyć do kapusty, wymieszać. Dusić wszystko jeszcze 30 minut. Można dolać trochę wody z moczenia grzybów.
  4. Do farszu dodać czosnek, wymieszać. Odstawić.
  5. Na każdym naleśniku na środku ułożyć dwie łyżki farszu, zwijać krokiety. Każdy zamoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej.
  6. Krokiety usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Najlepiej najpierw na większym, a po chwili na mniejszym ogniu. W ten sposób będą smaczne i nie przypalą się.

Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą – dodatkowe informacje

Czerstwą bagietkę lub bułkę kajzerkę rozdrabniam przy pomocy robota kuchennego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi
Następny przepis: Świąteczny aromatyczny bigos z jałowcem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode