Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi
Tradycyjne, polskie danie, jakim są gołąbki, może stać się ważnym punktem Twojego świątecznego menu. Nasza wyjątkowa receptura na gołąbki świąteczne z grzybami leśnymi to połączenie aromatycznej kapusty z soczystym mięsem i pysznym sosem. Dzięki dodatkowi grzybów leśnych, gołąbki zyskują wyjątkowo głęboki i satysfakcjonujący smak. Ta propozycja to świetna alternatywa dla tych, którzy szukają sposobu na wprowadzenie odmiany do tradycyjnych świątecznych potraw. Te gołąbki, mimo że nieco pracochłonne, na pewno zadowolą podniebienia wszystkich gości. Przygotuj się na eksplozję smaku i aromatu!
admin
Składniki:
- 600 gramów mięsa mielonego (wołowo-wieprzowego)
- 1 główka kapusty włoskiej (potrzebujemy 8-10 najładniejszych, dużych liści)
- 500 ml bulionu grzybowego lub warzywnego
- 80 gramów cebuli (1 średniej wielkości cebula)
- 0,5 szklanki kuskusu
- 2-3 listki laurowe
- 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub 3 ziarenka)
- 2 szczypty soli
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki suszonego aromatycznego majeranku
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 3 łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego
- 1-2 czerstwe kajzerki (namoczone, odciśnięte)
- 1 duże jajko
- 0,5 szklanki namoczonych w gorącej wodzie grzybów leśnych
- do zagęszczenia sosu:
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 100 ml zimnej wody (najlepiej wcześniej przegotowanej i ostudzonej)
Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi – jak zrobić?
- Namoczone, odsączone grzyby zmiksować w blenderze.
- Kuskus zalać szklanką bulionu, przykryć, odstawić na 5 minut (powinien wchłonąć cały płyn).
- Cebulę i czosnek obrać,pokroić, wrzucić do blendera zmiksować. Mięso mielone wymieszać dokładnie z cebulą, czosnkiem, kajzerką, jajkiem, solą, pieprzem, majerankiem, grzybami, natką pietruszki. Do masy mięsnej dodać kuskus, wymieszać.
- Liście kapusty blanszować 5-6 minut w gorącej wodzie, przełożyć na sito.
- Liście napełnić farszem mięsno-grzybowym, zawinąć (na dole liścia układamy jedną dużą łyżkę farszu, składamy z lewej i prawej strony do środka, następnie od dołu zawijamy ku górze).
- W dużym garnku rozgrzać olej, na dnie układać gołąbki, podpiec z obu stron, zalać resztą bulionu grzybowego, dolać wody. Najlepiej aby gołąbki były zanurzone do 2/3 wysokości warstwy. Do garnka wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na małym ogniu 60 minut.
-
Gołąbki i liście laurowe wyjąć z garnka. Sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą, ewentualnie doprawić do smaku solą.
Świąteczne gołąbki z grzybami leśnymi – dodatkowe informacje
Do sosu można wrzucić też kilka namoczonych wcześniej grzybów. Grzyby należy moczyć w gorącej, przegotowanej wodzie przez kilka godzin. Wodę tę warto wykorzystać, wlewając do garnka z gołąbkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Świąteczne korzenne pierniczki na choinkę
Następny przepis: Świąteczne krokiety z grzybami leśnymi i kapustą