Sushi for my little sweet POKEMON

Sushi for my little sweet POKEMON

Załóż piknik z Sushi dla Twojego małego słodkiego Pokemona! Słodkie sushi jest oryginalnym i kreatywnym daniem, które sprawdzi się jako lekka i zdrowa przekąska. Kolorowe, zdrowe i pełne różnych smaków, te małe rarytasy są tak samo przyjemne dla oka, jak dla podniebienia. Idealne do podawania podczas spotkań z przyjaciółmi, pikników na świeżym powietrzu czy po prostu jako dekoracyjny dodatek do dziecięcego menu. Wybierz swoje ulubione składniki i zacznij przygotowania. Zaskocz innych i sam zrób etap po etapie swoje własne, domowe sushi. Na pewno zadowoli to nie tylko najmłodszych miłośników kuchni japońskiej.

Składniki:

  • Futomaki:
    • 1 szklana ryżu do sushi
    • 4 łyżki sosu do ryżu
    • 1 łyżka sake
    • 5-6 płatków nori
    • wasabi
    • 30 dag fileta z łososia bez skóry
    • liście sałaty
    • awokado
    • majonez
    • tempura
  • Nigiri:
    • 1 szklanka ryżu do sushi
    • wasabi
    • 4 łyżki sosu do ryżu
    • 1 łyżka sake
    • 15 dag świeży tuńczyk
    • 15 dag świeży łosoś
    • 15 dag świeże krewetki tygrysie
    • 15 dag suszone pomidory
    • nori
  • Inne składniki:
    • imbir marynowany
    • sos sojowy
    • sos terijaki
    • mata do zawijania
    • folia spożywcza

Sushi for my little sweet pokemon – jak zrobić?

  1. FUTOMAKI:

    Ryż płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Zostawiamy na ok. 10-15 minut pod przykryciem żeby doszedł. Ryż doprawiamy sosem do ryżu i sake, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

    Przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado obieramy, kroimy na pół i kroimy w paski. Łososia kroimy na paski i smażymy w tempurze. Po usmażeniu wykładamy go na papierowe ręczniki.

    Liście nori układamy na macie wyłożonej folią spożywczą, potem warstwę ryżu, następnie smaruję wasabi, majonezem na całej szerokości,liść sałaty, awokado, a potem rybę. Zwijamy matę mocno dociskając. Końcówkę nori smarujemy wodą by się dobrze skleiła. Rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na około 7-8 kawałków.

  2. NIGIRI:

    Ryż przygotowujemy tak jak na futomaki. Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami nadając mu podłużny kształt. Ryż smarujemy lekko wasabi i przykrywamy plastrem ryby, krewetką, pomidorem. Możemy opleść paskiem nori.

    Do futomaków i nigiri podajemy trochę wasabi, sos terijaki, sos sojowy i marynowany imbir do przekąszania.

Sushi for my little sweet POKEMON – dodatkowe informacje

Zwijając sushi pamiętajcie by moczyć ręce wodzie, by łatwiej ułożyć nam było składniki. To co włożymy do środka zależy od naszych upodobań – może to być surimi, tuńczyk, węgorz, krewetka… Imbir marynowany zakąszamy między różnymi rodzajami sushi, aby zniwelować poprzedni smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sushi
Następny przepis: Sushi z wędzoną rybą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode