Sushi for my little sweet POKEMON
Składniki:
- Futomaki:
- 1 szklana ryżu do sushi
- 4 łyżki sosu do ryżu
- 1 łyżka sake
- 5-6 płatków nori
- wasabi
- 30 dag fileta z łososia bez skóry
- liście sałaty
- awokado
- majonez
- tempura
- Nigiri:
- 1 szklanka ryżu do sushi
- wasabi
- 4 łyżki sosu do ryżu
- 1 łyżka sake
- 15 dag świeży tuńczyk
- 15 dag świeży łosoś
- 15 dag świeże krewetki tygrysie
- 15 dag suszone pomidory
- nori
- Inne składniki:
- imbir marynowany
- sos sojowy
- sos terijaki
- mata do zawijania
- folia spożywcza
Sushi for my little sweet pokemon – jak zrobić?
- FUTOMAKI:
Ryż płuczemy, zalewamy szklanką wody i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Zostawiamy na ok. 10-15 minut pod przykryciem żeby doszedł. Ryż doprawiamy sosem do ryżu i sake, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy pozostałe składniki. Awokado obieramy, kroimy na pół i kroimy w paski. Łososia kroimy na paski i smażymy w tempurze. Po usmażeniu wykładamy go na papierowe ręczniki.
Liście nori układamy na macie wyłożonej folią spożywczą, potem warstwę ryżu, następnie smaruję wasabi, majonezem na całej szerokości,liść sałaty, awokado, a potem rybę. Zwijamy matę mocno dociskając. Końcówkę nori smarujemy wodą by się dobrze skleiła. Rolkę kroimy bardzo ostrym nożem na około 7-8 kawałków.
- NIGIRI:
Ryż przygotowujemy tak jak na futomaki. Ugotowany i doprawiony ryż formujemy wilgotnymi rękami nadając mu podłużny kształt. Ryż smarujemy lekko wasabi i przykrywamy plastrem ryby, krewetką, pomidorem. Możemy opleść paskiem nori.
Do futomaków i nigiri podajemy trochę wasabi, sos terijaki, sos sojowy i marynowany imbir do przekąszania.
Sushi for my little sweet POKEMON – dodatkowe informacje
Zwijając sushi pamiętajcie by moczyć ręce wodzie, by łatwiej ułożyć nam było składniki. To co włożymy do środka zależy od naszych upodobań – może to być surimi, tuńczyk, węgorz, krewetka… Imbir marynowany zakąszamy między różnymi rodzajami sushi, aby zniwelować poprzedni smak.