Surówka z marchewki i rodzynek
Surówka z marchewki i rodzynek to prosty i pyszny sposób na dodanie do Twojego posiłku pełnej witamin, lekko słodkiej chrupkości. To doskonała propozycja na odżywczy dodatek, teraz kiedy mamy dostęp do świeżych, jędrnych marchewek. Słodycz marchewki idealnie łączy się z winnym, słodkim smakiem rodzynek, tworząc wyjątkową kompozycję smaków. Bez względu na to, czy szukasz zdrowego dodatku do obiadu czy lekkiego przekąskę na popołudnie, ta surówka zawsze będzie strzałem w dziesiątkę! Smakosze na całym świecie docenią ten przepis za jego naturalność, prostotę i przede wszystkim niezapomniany aromat.
admin
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 1 łyżka rodzynek (namoczonych przez godzinę w gorącej wodzie)
- 3 łyżki śmietany kwaśnej lub jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
Surówka z marchewki i rodzynek – jak zrobić?
-
1. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach. Dodajemy odsączone rodzynki, śmietanę lub jogurt, cukier i szczyptę soli. Mieszamy, odstawiamy do przegryzienia się składników.
Surówka z marchewki i rodzynek – dodatkowe informacje
Do surówki można dodać starte jabłko i skropić sokiem z cytryny. Można też dodać ananasa pokrojonego w kostkę. Jeśli ktoś woli ostre klimaty, może podać samą marchew wymieszaną ze śmietaną i łyżką tartego chrzanu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z marchewki z selerem naciowym
Następny przepis: Surówka z marchewki z rodzynkami