Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami

Surówka z marchewki z rodzynkami to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy poszukują lekkiego, ale zarazem sycącego dodatku do swojego posiłku. Jest to tradycyjna polska potrawa, która doskonale komponuje się zarówno z mięsami, jak i daniami wegetariańskimi. Wyrazisty smak marchewki idealnie harmonizuje ze słodkawymi rodzynkami, tworząc niezwykle smakowitą kompozycję. Ta surówka to prawdziwa eksplozja smaków oraz bogactwo witamin i minerałów. Przy jej przygotowaniu niezwykle istotne jest świeże, najlepiej ekologiczne, warzywa. Najlepsza będzie marchewka z lokalnej uprawy, a rodzynki dodadzą nie tylko smaku, ale i koloru.

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 łyżeczka oleju
  • sok z cytryny
  • sól

Surówka z marchewki z rodzynkami – jak zrobić?

  1. Marchewki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  2. Rodzynki 5 minut moczymy w ciepłej wodzie.
  3. Starte marchewki kropimy odrobiną soku z cytryny, troszkę solimy i dodajemy olej, oraz rodzynki odsączone z wody.
  4. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki, żeby marchewka trochę zmiękła.

Słowa kluczowe: surówka z marchewki i rodzynek, surówka z marchewki i rodzynek

Surówka z marchewki z rodzynkami – dodatkowe informacje

Zamiast rodzynek można dodać starte na tarce jabłko.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Surówka z marchewki i rodzynek
Następny przepis: Surówka z marchwii Gordona Ramseya

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode