Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli
Czy szukasz smacznego dodatku do swojego obiadu? Spróbuj surówki z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli – ta apetyczna sałatka z ogórka kiszonego będzie doskonałym uzupełnieniem każdej potrawy. Delikatna kwasność kiszonych ogórków doskonale komponuje się z soczystym jabłkiem i lekko ostrą cebulą, tworząc wyjątkowo pyszną kompozycję. A ogórki kiszone są nie tylko smaczne, ale i zdrowe – są naturalnym probiotykiem i źródłem witamin. Ta surówka z ogórka kiszonego i jabłka zapewni Ci prawdziwą eksplozję smaków, idealną na letni obiad. Zaskocz swoich gości i zaserwuj im coś niebanalnego!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 5 ogórków kiszonych
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 3 łyżki oleju o smaku cytryny i bazylii
- sól, pieprz do smaku
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli – jak zrobić?
- Ogórki kiszone i jabłko (można dodać je ze skórką) zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Natkę pietruszki posiekać.
- Ogórki, jabłko, cebulę i natkę wymieszać ze sobą.
- Następnie dodać olej, pieprz i odrobinę soli.
- Przed podaniem schłodzić przez chwilę.
Surówka z kiszonych ogórków, jabłka i cebuli – dodatkowe informacje
W tej surówce użyłam oleju kujawskiego o smaku cytrynowo-bazyliowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Surówka z kiszonych ogórków i cebuli
Następny przepis: surówka z korniszonów i jabłek