SUROWA KIEŁBASA DUSZONA Z WARZYWAMI
Składniki:
- 5 surowych kiełbas
- 3 marchewki
- 1/4 świeżej papryki czerwonej
- 3 średnie cebule
- 1 pietruszka
- 2 ząbki czosnku
- vegeta, pieprz, sól, zioła prowansalskie
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 1 łyżeczka mąki
- 1 łyżka śmietany
Surowa kiełbasa duszona z warzywami – jak zrobić?
- 
 1. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w półplasterki. Paprykę opłukać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę obrać, opłukać i zetrzeć na tarle na dużych oczkach. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 
- 
 2. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić warzywa (oprócz groszku), zeszklić je. Dodać przyprawy. Kiełbasę ponakłuwać widelcem i dać do warzyw. Dusić pod przykryciem do miękkości. Wyparowany sos uzupełniać wodą. 
- 
 3. Wyjmujemy kiełbasę na talerz, warzywa do rondelka. Kiełbasę z powrotem dajemy na patelnię i opiekamy z obu stron. Jeżeli jest konieczność, to dodajemy trochę tłuszczu. 
- 
 4. Do warzyw dodajemy groszek, oprószamy łyżeczką mąki, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i mieszamy. Gorącą kiełbasę podajemy na duszonych warzywach, z ziemniaczkami posypanymi koperkiem i kiszonymi ogórkami. 
SUROWA KIEŁBASA DUSZONA Z WARZYWAMI – dodatkowe informacje
Tak przyrządzoną surową polską kiełbasę można podać z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja.





