Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego

Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego

Ten elegancki przepis na suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem, który podajemy z sałatką ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego, to wykwintne danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości podczas najbliższego spotkania. Delikatny suflet z wyrazistym serem i świeżym tymiankiem doskonale komponuje się z lekkością i kuszącym zapachem sałatki ze szparagów. Pomidory i ser pleśniowy dodają niepowtarzalnego charakteru, tworząc prawdziwy festiwal smaków. Ten przepis jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również prezentuje się efektownie, co z pewnością zachwyci gości. Czy jest coś lepszego niż zdrowe, smaczne i piękne danie?

Składniki:

  • Składniki sufletu:
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 łyżki mąki
    • niecała szklanka mleka
    • 900 g ziemniaków
    • 8 jajek (osobno żółtka i białka)
    • 1 szklanka startego sera żółtego
    • 1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
    • 2 łyżki świeżych listków tymianku
    • sól, pieprz
    • *do wysypania naczynek:
    • 2 łyżki oleju rzepakowego
    • 2 łyżki mąki pszennej
  • Sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego:
    • 1 pęczek szparagów
    • 3 pomidory
    • 100 g sera z niebieską pleśnią
    • 1 łyżka tymianku
    • 3 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • sól
    • pieprz

Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego – jak zrobić?

  1. SUFLET:

    • [1]
      Natłuść naczynie na suflet i odsyp je mąką. Wstaw do lodówki.
    • [2]
      Ugotuj ziemniaki do miękkości na parze lub w osolonym wrzątku. Rozgnieć na gładką masę, odstaw do ostygnięcia.
    • [3]
      Na rozgrzany olej rzepakowy wsyp mąkę, zasmaż ją, dodaj mleko, zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Beszamel ma być dość rzadki.
    • [4]
      Do sosu beszamelowego dodaj żółtka, wymieszaj.
    • [5]
      Do ziemniaków dodaj sos beszamelowy z żółtkami, sery oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
    • [6]
      Ubij białka z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj białka do masy ziemniaczanej (w 2-3 turach).
    • [7]
      Masę przełóż do naczynek do sufletów.
    • [8]
      Suflet piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra – dół bez wiatraka), aż urośnie i zesztywnieje. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas wyrastania sufletów – mogą opaść. Podawaj natychmiast.
  2. SAŁATKA:

    • [9]
      Pokrojone szparagi ugotuj na parze. Ostudź.
    • [10]
      Pokrojone pomidory dodaj do szparagów. Wrzuć do nich pokruszony ser z niebieską pleśnią.
    • [11]
      Przygotuj sos: sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj olej rzepakowy, tymianek i pieprz. Wymieszaj.
    • [12]
      Polej sałatkę sosem. Podawaj z sufletem.

Porady – dodatkowe informacje

Aby sprawdzić, czy suflet z sera się upiekł, włóż końcówkę noża pod kapelusik sufletu – jeżeli wyjdzie czysty, suflet jest gotowy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym
Następny przepis: Super tort na każdą uroczystość

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode