Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego
Ten elegancki przepis na suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem, który podajemy z sałatką ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego, to wykwintne danie, które z pewnością zaskoczy Twoich gości podczas najbliższego spotkania. Delikatny suflet z wyrazistym serem i świeżym tymiankiem doskonale komponuje się z lekkością i kuszącym zapachem sałatki ze szparagów. Pomidory i ser pleśniowy dodają niepowtarzalnego charakteru, tworząc prawdziwy festiwal smaków. Ten przepis jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale również prezentuje się efektownie, co z pewnością zachwyci gości. Czy jest coś lepszego niż zdrowe, smaczne i piękne danie?
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki sufletu:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki
- niecała szklanka mleka
- 900 g ziemniaków
- 8 jajek (osobno żółtka i białka)
- 1 szklanka startego sera żółtego
- 1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
- 2 łyżki świeżych listków tymianku
- sól, pieprz
- *do wysypania naczynek:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- Sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego:
- 1 pęczek szparagów
- 3 pomidory
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżka tymianku
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego – jak zrobić?
-
SUFLET:
-
[1]
Natłuść naczynie na suflet i odsyp je mąką. Wstaw do lodówki. -
[2]
Ugotuj ziemniaki do miękkości na parze lub w osolonym wrzątku. Rozgnieć na gładką masę, odstaw do ostygnięcia. -
[3]
Na rozgrzany olej rzepakowy wsyp mąkę, zasmaż ją, dodaj mleko, zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Beszamel ma być dość rzadki. -
[4]
Do sosu beszamelowego dodaj żółtka, wymieszaj. -
[5]
Do ziemniaków dodaj sos beszamelowy z żółtkami, sery oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. -
[6]
Ubij białka z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj białka do masy ziemniaczanej (w 2-3 turach). -
[7]
Masę przełóż do naczynek do sufletów. -
[8]
Suflet piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra – dół bez wiatraka), aż urośnie i zesztywnieje. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas wyrastania sufletów – mogą opaść. Podawaj natychmiast.
-
[1]
-
SAŁATKA:
-
[9]
Pokrojone szparagi ugotuj na parze. Ostudź. -
[10]
Pokrojone pomidory dodaj do szparagów. Wrzuć do nich pokruszony ser z niebieską pleśnią. -
[11]
Przygotuj sos: sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj olej rzepakowy, tymianek i pieprz. Wymieszaj. -
[12]
Polej sałatkę sosem. Podawaj z sufletem.
-
[9]
Porady – dodatkowe informacje
Aby sprawdzić, czy suflet z sera się upiekł, włóż końcówkę noża pod kapelusik sufletu – jeżeli wyjdzie czysty, suflet jest gotowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym
Następny przepis: Super tort na każdą uroczystość