Suflet serowy
Suflet serowy to elegancki i delikatny przysmak, który wprowadzi trochę francuskiego sznytu do Twojej kuchni. Tradycyjny suflet powstaje z połączenia bezy i delikatnego sosu beszamelowego, wzbogaconego o rozmaite dodatki. W tym przypadku, nasz bohater, czyli ser żółty, podkreśla kremową konsystencję oraz wyrazisty smak dania. Suflet serowy ma lekką strukturę, jest pulchny i pyszny. Pomimo iż suflety są uważane za trudne w przygotowaniu, ten przepis udowadnia, że są one w zasięgu każdego domowego kucharza. Przysmak ten jest idealny jako ciepła przekąska na rodzinne spotkania czy wykwintne kolacje.
admin
Składniki:
- 2 jajka
- 360g mąki pszennej
- 300g masła
- 100g sera żółtego (np. gouda)
- 250ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa
- bułka tarta
Suflet serowy – jak zrobić?
-
1.
Stapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i podgrzewamy (mieszając) aż powstanie puszysta jasna zasmażka. Wlewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dodajemy na przemian po żółtku i starty ser żółty. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy puszysty sos i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na 30 minut. Na 5 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę, do zrumienienia sufletu. -
2.
Idealnie do sufletów pasuje gulasz.
Słowa kluczowe: suflet z sera żółtego
Suflet serowy – dodatkowe informacje
Suflety z sera żółtego szybko opadają, więc trzeba się spieszyć 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Suflet a'la brownies
Następny przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym