Suflet serowy

Suflet serowy

Suflet serowy to elegancki i delikatny przysmak, który wprowadzi trochę francuskiego sznytu do Twojej kuchni. Tradycyjny suflet powstaje z połączenia bezy i delikatnego sosu beszamelowego, wzbogaconego o rozmaite dodatki. W tym przypadku, nasz bohater, czyli ser żółty, podkreśla kremową konsystencję oraz wyrazisty smak dania. Suflet serowy ma lekką strukturę, jest pulchny i pyszny. Pomimo iż suflety są uważane za trudne w przygotowaniu, ten przepis udowadnia, że są one w zasięgu każdego domowego kucharza. Przysmak ten jest idealny jako ciepła przekąska na rodzinne spotkania czy wykwintne kolacje.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 360g mąki pszennej
  • 300g masła
  • 100g sera żółtego (np. gouda)
  • 250ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta

Suflet serowy – jak zrobić?

  1. suflety przed pieczeniem 1.
    Stapiamy masło, dodajemy przesianą mąkę i podgrzewamy (mieszając) aż powstanie puszysta jasna zasmażka. Wlewamy zimne mleko i dokładnie mieszamy. Podgrzewamy aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i energicznie mieszając dodajemy na przemian po żółtku i starty ser żółty. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno i ostrożnie dodajemy do sosu. Delikatnie mieszamy. Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy puszysty sos i wkładamy do nagrzanego piekarnika (200st.) na 30 minut. Na 5 minut przed końcem możemy zwiększyć temperaturę, do zrumienienia sufletu.
  2. suflet z gulaszem 2.
    Idealnie do sufletów pasuje gulasz.

Słowa kluczowe: suflet z sera żółtego

Suflet serowy – dodatkowe informacje

Suflety z sera żółtego szybko opadają, więc trzeba się spieszyć 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Suflet a'la brownies
Następny przepis: Sułtański tort daktylowy z kremem sezamowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode