Succotash

Succotash

Succotash to tradycyjne danie amerykańskie, popularne szczególnie na poludniu kraju, choć znane i cenione w całych Stanach Zjednoczonych. Charakterystyczne dla kuchni krajów Ameryki Północnej, łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. Sukkot gryzie się z kukurydzy i fasoli lima, podkreślony jest często dodatkami takimi jak papryka, cebula czy szynka. Nazwa dania pochodzi od słowa „msickquatash” używanego przez plemię Narragansett, które oznaczało „gotowane kukurydziane danie”. Succotash to doskonały dodatek do mięs i ryb, ale również pyszne, sycące danie wegetariańskie. Jedno jest pewne – to wyjątkowy przysmak, który warto znać i umieć przygotować.

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ziemniaki
  • 1 puszka fasoli kidney
  • 2-3 puszki pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

Succotash – jak zrobić?

  1. Przygotuj cebulę i pokrój ją na drobne kawałki. Następnie pokrój paprykę w kostkę. Na rozgrzanym oleju przesmaż warzywa. Dodaj pokrojone ziemniaki. Zalać szklanką wody. Dusić na małym ogniu przez około 15-20 minut.
  2. Odsącz fasolkę z zalewy i dodaj do warzyw. Dusić wszystko razem przez kolejne 15 minut.
  3. Dodaj pomidory i odsączoną kukurydzę. Dopraw cukrem, solą i pieprzem.

Succotash – dodatkowe informacje

Podawać z pieczywem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: STYROPIAN sernik bez sera
Następny przepis: Suflet a'la brownies

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode