Studencki zdrowy obiad
Wśród najpopularniejszych obiadów studenckich przepisy często skupiają się na łatwości i szybkości przygotowania, nie zawsze uwzględniając wartości odżywcze. Czas na zmianę tego podejścia! Prezentujemy zdrową wersję obiadu studenckiego, która nie tylko jest prosta w wykonaniu, ale również pełna składników odżywczych. Nasz przepis jest idealny dla studentów, którzy pragną zbalanceowanej diety, ale nie mają wiele czasu na gotowanie. Świetnie sprawdzi się jako szybki obiad dla studenta po długim dniu nauki, jest pełny smaku i pożywnych składników, które zapewnią energię na resztę dnia. Szukasz smacznych obiadów studenckie? Spróbuj naszego przepisu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka kaszy gryczanej, jajko, kostka warzywna, duża marchewka, jogurt naturalny, sól, świeży szpinak, pieprz, cebula, ząbek czosnku, chudy twarożek
Studencki zdrowy obiad – jak zrobić?
- Kaszę gotujemy w wodzie z dodatkiem połowy kostki warzywnej.
W międzyczasie marchew trzemy na tarce o dużych oczkach, mieszamy z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i lekko solimy. Odstawiamy do lodówki.
Szpinak gotujemy w wodzie z połową kostki warzywnej, dodajemy pieprz, podsmażone czosnek i cebulę. Na koniec dodajemy trochę twarożku i jogurtu naturalnego. Mieszamy.
Ugotowaną kaszę mieszamy z jajkiem i podsmażamy chwilę na patelni.
Układamy na talerzu szpinak, obok kaszę i na koniec marchewkę.
SMACZNEGO
Studencki zdrowy obiad – dodatkowe informacje
Do kaszy zamiast jajka można dodać trochę curry, jeśli ktoś nie ma lub nie lubi:)