Stryki śląskie
Wybierając prawdziwie śląski przepis na Stryki, decydujemy się na skosztowanie tradycyjnej, regionalnej potrawy, której historia sięga kilkuset lat. Tekstura i smak tych placków ziemniaczanych po śląsku są niepowtarzalne. Wyróżniają się unikalną konsystencją oraz wyrazistym, ziemniaczanym smakiem. To doskonały dodatek do codziennych posiłków, ale również niezwykły przysmak na specjalne okazje. Prosta lista składników oraz niewielki nakład pracy, to dodatkowe atuty tych placków. Ciesz się smakiem Śląska na swoim talerzu, próbując ten unikalny przepis na Stryki.
admin
Składniki:
- 1 kilogram ziemniaków
- 2 łyżki mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 30 deko tłuszczu (np. olej)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- pieprz naturalny
- sól
- cukier do smaku
- sos pomidorowy
—- jeśli chcemy zrobić sos pomidorowy, oto przepis:
- około 1 kilogram pomidorów
- woda
- bazylia
Stryki śląskie – jak zrobić?
- Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Cebulę drobno pokroić i połączyć razem z ziemniakami.
- Dodać roztrzepane jajko, mleko, sól, pieprz, mąkę i wymieszać.
- Smazyć na rozgrzanym tłuszczu małe placki na złoty kolor z obu stron.
- Podawać albo z sosem pomidorowym.
Sos pomidorowy szybki domowy:
- Pomidory sparzyć, obierać ze skórek, usunąć twarde części i gotować przez 10 minut w rondlu.
- Pod koniec gotowania dodać sól i bazylię.
- Gorące pomidory razem z sokiem przelewać do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.
- Słoiki odwrócić dnem do góry na około minutę, a następnie z powrotem odwrócić.
Stryki śląskie – dodatkowe informacje
Składniki na 6 porcji. Placki mają idealną konsystencję, są zwarte i nie rozpadają się. Można użyć gotowego sosu pomidorowego lub można zrobić domowy sos z pomidorów.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strudel z jabłkami i orzechami
Następny przepis: Ciasto Strzępiec z dżemem