Strudel francuski z jabłkami
Strudel francuski z jabłkami to prosta i smaczna propozycja na deser. Kuszący, chrupiący wierzch strudla kontrastuje z soczystym nadzieniem z jabłek, podkreślonym delikatnym aromatem cynamonu. Niezwykle ważne jest użycie ciasta francuskiego, które nadaje naszej potrawie lekkości i elegancji. To danie urzeka prostotą wykonania i doskonałym smakiem. Strudel francuski z jabłkami to niezwykle kusząca propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, a także idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez wątpienia, warto zanotować ten przepis i przygotować go w domowych warunkach.
admin
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie świeże)
- 2-3 jabłka
- 1 jajko (białko i żółtko osobno)
- troszkę cynamonu
- cukier puder do posypania
Strudel francuski z jabłkami – jak zrobić?
- Ciasto francuskie rozwinąć. Zaznaczyć środek wzdłuż. Na jednej połówce ułożyć pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem. Drugą ponacinać.
- Posmarować brzegi ciasta białkiem. Złożyć ciasto i zlepić dobrze brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką wody. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 minut. Jeszcze ciepły strudel posypać cukrem pudrem.
Strudel francuski z jabłkami – dodatkowe informacje
Zamiast jabłek możemy użyć innych owoców, np. śliwek, do przygotowania tego tradycyjnego strudla z ciasta francuskiego.