Strudel francuski z jabłkami

Strudel francuski z jabłkami

Strudel francuski z jabłkami to prosta i smaczna propozycja na deser. Kuszący, chrupiący wierzch strudla kontrastuje z soczystym nadzieniem z jabłek, podkreślonym delikatnym aromatem cynamonu. Niezwykle ważne jest użycie ciasta francuskiego, które nadaje naszej potrawie lekkości i elegancji. To danie urzeka prostotą wykonania i doskonałym smakiem. Strudel francuski z jabłkami to niezwykle kusząca propozycja dla wszystkich miłośników słodkości, a także idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Bez wątpienia, warto zanotować ten przepis i przygotować go w domowych warunkach.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (u mnie świeże)
  • 2-3 jabłka
  • 1 jajko (białko i żółtko osobno)
  • troszkę cynamonu
  • cukier puder do posypania

Strudel francuski z jabłkami – jak zrobić?

  1. Ciasto francuskie rozwinąć. Zaznaczyć środek wzdłuż. Na jednej połówce ułożyć pokrojone jabłka. Posypać je cynamonem. Drugą ponacinać.
  2. Posmarować brzegi ciasta białkiem. Złożyć ciasto i zlepić dobrze brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem zmieszanym z 1 łyżką wody. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok. 20 minut. Jeszcze ciepły strudel posypać cukrem pudrem.

Strudel francuski z jabłkami – dodatkowe informacje

Zamiast jabłek możemy użyć innych owoców, np. śliwek, do przygotowania tego tradycyjnego strudla z ciasta francuskiego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla z marcepanem
Następny przepis: Strudel jabłkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode