Strucla makowa z kruszonką
Na świątecznym stole króluje strucla makowa z kruszonką. To tradycyjne danie, które od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Błyskawiczna napełniająca aromat świeżo zmielonego maku, mękka jak poduchka masa drożdżowa, a na wierzchu – złocista, chrupiąca kruszonka. Dzieło kulinarne, które zachwyca smakiem, zapachem i wyglądem. Proces tworzenia strucli makowej z kruszonką jest jak medytacja – precyzyjne wałkowanie ciasta, mieszanie maku, formowanie strucli… Każdy kęs tej ciężkiej w smaku strucli rozpływa się w ustach, a aromatyczny na dobre wbija się w pamięć, czekając na następne święta.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 350g mąki
- 125g masła
- 3 żółtka
- 100g cukru
- 50g drożdży
- ok. pół szklanki mleka
- masa:
- 250g maku
- 1/4 kostki masła
- pół szklanki cukru
- aromat migdałowy
- rodzynki
- Kruszonka:
- 100g margaryny
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
Strucla makowa z kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn oraz utarte żółtka. Zagniatamy, a potem wlewamy ciepłe masło . Znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
-
2.
Masa:- Mak sparzyć gorącą wodą i pozostawić na noc.
- Osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć.
- Mak utrzeć z cukrem, dodać stopiony tłuszcz, aromat oraz rodzynki.
-
3.
Kruszonka:Cukry i margarynę rozetrzeć, dodać mąkę i wymieszać.
-
4.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować go białkiem, wyłożyć masę makową, znów posmarować białkiem i zwinąć w rulon. Struclę piec ok. godziny w temp 180 stopni (można troszeczkę dłużej).
Strucla makowa z kruszonką – dodatkowe informacje
Dobrze jest posmarować surowe ciasto białkiem przed zwinięciem, ponieważ wówczas ciasto nie będzie odchodziło od masy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Strucla makowa na biszkopcie
Następny przepis: Strucla z marcepanem