Strucla makowa z kruszonką

Strucla makowa z kruszonką

Na świątecznym stole króluje strucla makowa z kruszonką. To tradycyjne danie, które od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem. Błyskawiczna napełniająca aromat świeżo zmielonego maku, mękka jak poduchka masa drożdżowa, a na wierzchu – złocista, chrupiąca kruszonka. Dzieło kulinarne, które zachwyca smakiem, zapachem i wyglądem. Proces tworzenia strucli makowej z kruszonką jest jak medytacja – precyzyjne wałkowanie ciasta, mieszanie maku, formowanie strucli… Każdy kęs tej ciężkiej w smaku strucli rozpływa się w ustach, a aromatyczny na dobre wbija się w pamięć, czekając na następne święta.

Składniki:

  • ciasto:
    • 350g mąki
    • 125g masła
    • 3 żółtka
    • 100g cukru
    • 50g drożdży
    • ok. pół szklanki mleka
  • masa:
    • 250g maku
    • 1/4 kostki masła
    • pół szklanki cukru
    • aromat migdałowy
    • rodzynki
  • Kruszonka:
    • 100g margaryny
    • 1 szklanka mąki
    • 3/4 szklanki cukru
    • cukier waniliowy

Strucla makowa z kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżkę mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn oraz utarte żółtka. Zagniatamy, a potem wlewamy ciepłe masło . Znów zagniatamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.

  2. 2.
    Masa:

    1. Mak sparzyć gorącą wodą i pozostawić na noc.
    2. Osączyć na sicie i dwukrotnie zemleć.
    3. Mak utrzeć z cukrem, dodać stopiony tłuszcz, aromat oraz rodzynki.
  3. 3.
    Kruszonka:

    Cukry i margarynę rozetrzeć, dodać mąkę i wymieszać.

  4. 4.
    Ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować go białkiem, wyłożyć masę makową, znów posmarować białkiem i zwinąć w rulon. Struclę piec ok. godziny w temp 180 stopni (można troszeczkę dłużej).

Strucla makowa z kruszonką – dodatkowe informacje

Dobrze jest posmarować surowe ciasto białkiem przed zwinięciem, ponieważ wówczas ciasto nie będzie odchodziło od masy.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla makowa na biszkopcie
Następny przepis: Strucla z marcepanem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode