Strucla makowa na biszkopcie

Strucla makowa na biszkopcie

Czy jest coś lepszego do popołudniowego kubka kawy niż kawałek domowej strucli? A już zwłaszcza strucli makowej na biszkopcie! To przepyszne, tradycyjne ciasto, pełne aromatu maku, wzbogacone biszkoptem, który dodaje lekkości. Strucla makowa na biszkopcie to jedno z tych ciast, które kojarzą nam się z domem, ciepłą atmosferą spotkań rodzinnych i świątecznym stołem. Choć przyrządzenie tej strucli wymaga trochę poświęcenia i czasu, owoc pracy wynagradza wszystko. Ciasto ma niepowtarzalny smak i idealnie równoważy słodycz maku, lekkość biszkoptu z nutą wanilii.

Składniki:

  • Do przygotowania biszkoptu:
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru białego
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • łyżka miodu naturalnego
    • łyżka świeżego mleka
    • szczypta soli
  • Do przygotowania masy makowej:
    • 200 g zmielonego niebieskiego maku
    • 1,5 szklanki świeżego mleka
    • 100 g cukru
    • łyżka masła
    • miód naturalny (4 łyżki)
    • 100 g płatków migdałowych
    • aromat migdałowy
    • 3 jajka
    • 1 budyń waniliowy bez cukru

Strucla makowa na biszkopcie – jak zrobić?

  1. Pieczemy biszkopt. Miód mieszamy z mlekiem do uzyskania jednolitej konsystencji. Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy na sztywno białka, ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku. Za pomocą łopatki mieszamy, stopniowo przesiewając mąkę. Na koniec dodajemy miód z mlekiem, delikatnie mieszając. Ciasto wylewamy na blachę (35 cm x 35 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na około 15 minut (kontrolujemy, by nie spiec). Ręcznik papierowy układamy na wielkość blachy, a za pomocą sitka obficie posypujemy cukrem pudrem. Upieczony biszkopt wykładamy na ręcznik, zdejmujemy papier i zwijamy roladę.
  2. Przygotowujemy masę makową – 200 ml mleka mieszamy z cukrem, masłem i płatkami migdałowymi, i zagotowujemy. Wsypujemy zmielony mak, mieszamy i prażymy powoli przez 15 minut. Jajka roztrzepujemy z budyniem i pozostałym mlekiem, a następnie wlewamy do maku. Dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia, dodajemy miód i zapach migdałowy, i mieszamy.
  3. Rozwijamy biszkopt z ręcznika i jeszcze ciepłą masą makową smarujemy. Zwijamy roladę i odstawiamy do ostudzenia.

Strucla makowa na biszkopcie – dodatkowe informacje

Do masy makowej można dodać swoje ulubione bakalie. Gotową struclę można dowolnie udekorować, np. oblać czekoladą. Ja użyłam zmielonego maku niebieskiego (bez problemu można go kupić w dobrych sklepach w paczkach po 200 g). Jeśli podczas prażenia, masa makowa będzie za sucha, należy dolać trochę mleka. Zawinięcie biszkoptu w ręcznik papierowy obficie posypany cukrem pudrem powoduje, że biszkopt łatwo się rozwija i mamy upudrowaną skórkę strucli.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Strucla drożdzowa z jagodami
Następny przepis: Strucla makowa z kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode