Stipsy (kurczak) jak z KFC

Stipsy (kurczak) jak z KFC

Jednym z najpopularniejszych daniem sieci KFC są stipsy, chrupiące kawałki kurczaka, które zawsze wypadają doskonale smakowicie. Ten przepis na stipsy konsystencją oraz wybornym smakiem przypomina te znane z KFC. Składniki, jakie będą potrzebne to przede wszystkim mięso z kurczaka, ale też mąka, przyprawy, zioła i sól. Stipsy to idealna propozycja na nieformalne spotkania ze znajomymi czy rodinną kolację. Można do nich serwować dowolne dodatki: sosy, warzywa, frytki czy pieczywo. Chcesz poczuć smak pysznych, domowych stipsów, które swoją konsystencją przypominają te z KFC? Przygotowanie ich we własnej kuchni to prostsze niż myślisz!

Składniki:

  • -500g filet z kurczaka
  • -mąka pszenna do panierowania
  • -olej do smażenia (około 1 litr)
  • CIASTO
  • -130g mąki pszennej
  • -1 jajko
  • -150ml mleka
  • -1 łyżeczka chilli
  • -szczypta soli
  • -szczypta pieprzu
  • MARYNATA
  • -1 łyżeczka chilli
  • -2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • -1 łyżeczka przyprawy pikantne skrzydełka
  • -1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • -1 łyżeczka curry
  • -szczypta soli
  • -4 łyżki oliwy

Stipsy (kurczak) jak z kfc – jak zrobić?

  1. 1.
    Piersi umyć, oczyścić pokroić w plasterki, rozklepać tłuczkiem na małe kotleciki. Tak przygotowanego kurczaka polać 3 łyżkami oliwy, dodać wszystkie przyprawy wyżej wymienione pod napisem marynata (chili, pieprz cayenne, papryka mielona słodka, czosnek, curry, sól, pieprz, przyprawa 'pikantne skrzydełka’). Dokładnie otoczyć mięso w marynacie i odstawić na 20 minut do lodówki.
  2. 2.
    Zrobić ciasto z wyżej wymienionych składników: wrzucić do miseczki: jajko + mąka + mleko + sól + pieprz czarny + chili pieprz cayenne i całość wymieszać widelcem do uzyskania jednolitego ciasta.
  3. 3.
    Piersi zanurzyć w cieście, a następnie otoczyć w mące.
  4. 4.
    Smażyć na głębokim oleju do uzyskania zlocistego koloru.

Kurczak jest chrupiący i soczysty, polecam i życzę smacznego 🙂

Stipsy (kurczak) jak z KFC – dodatkowe informacje

Kurczak jest bardzo pikantny, jeżeli mają go jeść dzieci, trzeba zmniejszyć ilość chilli o połowę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sticky buns czyli bułeczki w karmelu
Następny przepis: Strogonow Aneczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode