Steki ze schabu z masłem czosnkowym

Steki ze schabu z masłem czosnkowym

Pyszne, soczyste steki ze schabu z masłem czosnkowym to doskonała alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych. Mięso świni jest lekko tłuste, dzięki czemu nadaje się idealnie do smażenia na stek. Jest to sycące danie, które zachwyci każdego miłośnika mięsa. Kluczowym składnikiem, który nadaje temu daniu charakterystycznego smaku, jest masło czosnkowe. Połączenie wpływa na wyjątkowość tego dania. Masło to, topiąc się na gorącym steku, dzięki swojemu aromatowi nadaje mięsu niepowtarzalnego smaku. Prosty, ale wykwintny przepis na steki ze schabu z masłem czosnkowym to propozycja na obiad, który zadowoli podniebienie każdego.

Składniki:

  • Plastry schabu o grubości 2 cm
  • Kopiasta łyżka masła + łyżka oleju
  • Sól
  • Grubo mielony pieprz
  • Masło czosnkowe
  • 100 gramów masła
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • Kopiasta łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Steki ze schabu z masłem czosnkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    Masło czosnkowe

    Bardzo miękkie masło mieszamy z zieloną pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ja przekładam masło do rękawa cukierniczego z tylką, następnie wyciskam na tackę małe rozetki i wkładam do zamrażalnika. Zamrożone przekładam do woreczka i sięgam kiedy tylko potrzebuję. Ale można też zawinąć masło w folię formując rulon i później zamrożone pokroić ostrym nożem na kawałki.

  2. 2.
    Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w „kratkę”.

    Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso, przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywką. Aby się upewnić, czy steki są dosmażone, nacinamy lekko nożem. Jeżeli płyn, który wypłynie z mięsa, będzie różowy, to wydłużamy czas smażenia.

Steki ze schabu z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje

Można również przygotować takie steki na grillu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Steki z kangura w marynacie
Następny przepis: Sticky buns czyli bułeczki w karmelu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode