Steki ze schabu z masłem czosnkowym
Składniki:
- Plastry schabu o grubości 2 cm
- Kopiasta łyżka masła + łyżka oleju
- Sól
- Grubo mielony pieprz
- Masło czosnkowe
- 100 gramów masła
- 2 średnie ząbki czosnku
- Szczypta soli
- Kopiasta łyżka posiekanej zielonej pietruszki
Steki ze schabu z masłem czosnkowym – jak zrobić?
-
1.
Masło czosnkoweBardzo miękkie masło mieszamy z zieloną pietruszką, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ja przekładam masło do rękawa cukierniczego z tylką, następnie wyciskam na tackę małe rozetki i wkładam do zamrażalnika. Zamrożone przekładam do woreczka i sięgam kiedy tylko potrzebuję. Ale można też zawinąć masło w folię formując rulon i później zamrożone pokroić ostrym nożem na kawałki.
-
2.
Plastry schabu nacinamy z jednej strony nożem w „kratkę”.Na patelni rozgrzać solidną łyżkę masła z łyżką oleju włożyć mięso, przyprawić solą i grubo mielonym pieprzem, smażymy ok. 4 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę można przykryć pokrywką. Aby się upewnić, czy steki są dosmażone, nacinamy lekko nożem. Jeżeli płyn, który wypłynie z mięsa, będzie różowy, to wydłużamy czas smażenia.
Steki ze schabu z masłem czosnkowym – dodatkowe informacje
Można również przygotować takie steki na grillu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Steki z kangura w marynacie
Następny przepis: Sticky buns czyli bułeczki w karmelu