Steki z kangura w marynacie

Steki z kangura w marynacie

Jeśli jesteś miłośnikiem eksperymentowania w kuchni i szukasz nowych, niekonwencjonalnych smaków, ta propozycja jest dla Ciebie. Przedstawiamy przepis na steki z kangura w marynacie. Choć może wydawać się to nieco egzotyczne, kangur to mięso zdrowe i chude, które idealnie nadaje się na steki. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata, która podkreśli naturalny smak mięsa i uczyni je niezwykle soczystym. Ten przepis pokazuje, jak je przyrządzić, dając możliwość spróbowania czegoś zupełnie nowego. Czas na kulinarną podróż do Australii bez opuszczania domu!

Składniki:

  • 4 filety z kangura (to jest jedno opakowanie)
  • 5 cm korzenia imbiru
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej, chili
  • sól, pieprz

Steki z kangura w marynacie – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy marynatę. Do moździerza wlewamy oliwę, utarty na tarce korzeń imbiru (ja ucieram go ze skórką), obrany czosnek oraz przyprawy bez pieprzu i soli. Wszystko razem ucieramy na jednolitą masę.
  2. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy steki, uprzednio lekko rozbite. Jeśli mieliśmy mrożone mięso należy je uprzednio dobrze rozmrozić i lekko rozbić. Marynatę dzielę na trzy części, zazwyczaj układając troszkę marynaty na dno miski, na to dwa steki później marynata i na to kolejne dwa steki a na całość pozostała część marynaty. Odstawiam do lodówki na ok. 10-15 minut. Można na dłużej.
  3. Na rozgrzaną patelnię dajemy dosłownie dwie krople oliwy. Wyjmujemy steki z marynaty i wkładamy na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron po od 1 minuty do 3 minut. Nie należy jednak przekroczyć tego czasu bo mięso zrobi się twarde. Pod koniec smażenia, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja podaję steki z polskimi dodatkami typu ziemniaki z wody, panierowane pieczarki czy rzodkiewka. Smacznego 🙂

Steki z kangura w marynacie – dodatkowe informacje

Należy bardzo przestrzegać czasu smażenia steków z kangura w marynacie, ponieważ może to zepsuć całą potrawę. Najlepiej smażyć je około 2-3 minut z każdej strony.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem
Następny przepis: Steki ze schabu z masłem czosnkowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode