Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem
Cieszcie się wykwintnością kuchni w swoim domu dzięki naszemu przepisowi na steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem. To jest bogate, aromatyczne danie, które dobrze komponuje się z migdałowymi ziemniakami. Wykorzystujemy antykot wołowy, który jest częścią żebra, dlatego też jest niezwykle soczysty i kuszący. Śliwki dodają ciekawego, słodkiego akcentu, który idealnie balansuje ze świeżością tymianku. Ten przepis łączy w sobie zarówno wytworność, jak i prostotę, gwarantując satysfakcję dla wszystkich smakoszy. Spróbować raz, a na pewno zechcecie powtórzyć to danie jeszcze wiele razy.
admin
Składniki:
- 4 kawałki wołowiny
- 1 łyżeczka masła
- 2-3 szalotki
- 150 g suszonych śliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 szklanka wytrawnego białego wina (można zastąpić szklanką bulionu wymieszanego z łyżką octu winnego)
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- listek laurowy
- sól, pieprz
Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i masło. Steki obsmażyć delikatnie z obu stron. Odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekane cebulki i czosnek. Przełożyć do rondla. Zalać winem, podgotować na małym ogniu kilka minut często mieszając.
- Do przygotowanej bazy włożyć steki, suszone śliwki, liść laurowy, tymianek, doprawić solą i pieprzem. Gotować około 45 minut aż mięso zmięknie. W razie potrzeby podlewać delikatnie bulionem lub wodą.
Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem – dodatkowe informacje
W ten sam sposób przygotowywałam także mięso z królika i muszę przyznać, że również pasuje idealnie.