Steki wołowe
Steki wołowe to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Najważniejszą rzeczą jest dobrej jakości mięso, które najlepiej kupić w takich miejscach jak Biedronka. Steki wołowe mogą być doskonałym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Idealnie przyrządzone steki odznaczają się soczystością i doskonałym, intensywnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na pyszny i szybki obiad, ten przepis na steki wołowe będzie strzałem w dziesiątkę.
admin
Składniki:
- Steki z dojrzewającej wołowiny – 2 sztuki (u mnie 400g)
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól, pieprz, papryka słodka
Steki wołowe – jak zrobić?
-
1.
Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym. -
2.
Masło rozpuszczamy. -
3.
Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem. -
4.
Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:- steki krwiste – 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy)
- średnio krwisty – 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) – to moja ulubiona wersja
- średnio wysmażony – 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki)
- dobrze wysmażony – 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku)
-
5.
Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.
Podajemy z frytkami i surówką.
Steki wołowe – dodatkowe informacje
Steki wołowe można usmażyć także na zwykłej patelni.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Steki wieprzowe na dziko
Następny przepis: Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem