Steki wołowe

Steki wołowe

Steki wołowe to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa. Jest to danie, które łączy w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Najważniejszą rzeczą jest dobrej jakości mięso, które najlepiej kupić w takich miejscach jak Biedronka. Steki wołowe mogą być doskonałym pomysłem na obiad, a ich przygotowanie nie wymaga wiele czasu ani skomplikowanych składników. Idealnie przyrządzone steki odznaczają się soczystością i doskonałym, intensywnym smakiem. Jeśli szukasz inspiracji na pyszny i szybki obiad, ten przepis na steki wołowe będzie strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • Steki z dojrzewającej wołowiny – 2 sztuki (u mnie 400g)
  • Masło klarowane – 1 łyżka
  • Sól, pieprz, papryka słodka

Steki wołowe – jak zrobić?

  1. 1.
    Wołowina dojrzewająca jest sprzedawana w postaci cieniutkich steków. Ważne, aby na 30 minut przed obróbką termiczną wyciągnąć je z lodówki oraz osuszyć ręcznikiem papierowym.
  2. 2.
    Masło rozpuszczamy.
  3. 3.
    Przed samym smażeniem steki posypujemy solą, pieprzem i papryką. Mocno rozgrzaną patelnię grillową lekko smarujemy masłem. Układamy steki. Po uzyskaniu odpowiedniego stopnia usmażenia, obracamy steki. Pod koniec smażenia polewamy pozostałym masłem.
  4. 4.
    Ile smażyć? Zależy jakie steki lubimy:

    • steki krwiste – 1-2 minuty z każdej strony (będzie lekko usmażony na zewnątrz, w środku surowy)
    • średnio krwisty – 3 minuty z każdej strony (w środku mięso różowe, lekko surowe) – to moja ulubiona wersja
    • średnio wysmażony – 4 minuty z każdej strony (mięso ścięte w środku, nie wypływają soki)
    • dobrze wysmażony – 6-8 minut z każdej strony (mięso dość twarde, całkowicie usmażone w środku)
  5. 5.
    Po usmażeniu steki zdejmujemy z patelni i pozostawiamy na 5 minut, aby odpoczęły. Dzięki temu mięso pozostanie soczyste i jędrne.

Podajemy z frytkami i surówką.

Steki wołowe – dodatkowe informacje

Steki wołowe można usmażyć także na zwykłej patelni.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Steki wieprzowe na dziko
Następny przepis: Steki wołowe duszone z suszonymi śliwkami i tymiankiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode