Steki wieprzowe na dziko

Steki wieprzowe na dziko

Steki wieprzowe na dziko to danie, które doskonale smakuje przy każdej okazji. Wyraziste, pikantne aromaty przywodzą na myśl leśne polowanie i ognisko pod gwiazdami. To przepis, który sprawdzi się zarówno na romantyczną kolację, jak i na spotkaniu z przyjaciółmi. Unikalne, pełne charakteru steki wieprzowe będą czytną gwiazdą każdej domowej, smakowitej uczty. Ten przepis na steki wieprzowe wprost przemawia do miłośników mocnych, niezapomnianych smaków i jest doskonałym dowodem na to, że wieprzowina potrafi zaskoczyć.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka)
  • marchewka
  • pietruszka
  • selera
  • 3 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren jałowca
  • 2 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki vegety

Steki wieprzowe na dziko – jak zrobić?

  1. Opłukane i osuszone mięso posypujemy vegetą. Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jedną cebulę drobniutko siekamy, dodajemy roztarte przyprawy i olej.
  2. Do oleju z cebulą dodajemy warzywa, sos sojowy, pieprz i mieszamy. Mięso nacieramy ze wszystkich stron zaprawą z warzywami, wkładamy do naczynia i przykrywamy. Tydzień marynujemy w chłodnym miejscu (6-8 °C). Co drugi dzień przewracamy mięso i polewamy powstałym sosem.
  3. Mięso oczyszczamy z warzyw i kroimy na steki grubości 1,5 cm, lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i smażymy z obu stron na złoto, aż mięso będzie miękkie.
  4. Dwie cebule kroimy w plastry i rumienimy na tłuszczu. Wykładamy po trochę cebuli na każdą porcję mięsa.

Porady – dodatkowe informacje

Steki wieprzowe na dziko to pyszne danie, które może zaskoczyć smakiem. Jeśli szukasz przepisu na steki wieprzowe, koniecznie wypróbuj ten. Do marynaty można dodać 2 drobniutko pokrojone ząbki czosnku i odrobinę gorczycy. Trzeba uważać, by nie przesadzić z solą. Dodatkowo, warzywa z marynaty możemy wykorzystać do przygotowania sosu. Wystarczy poddusić je w bulionie, zmiksować i zagęścić mąką.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem
Następny przepis: Steki wołowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode