Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem

Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem

Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem to danie pełne smaku i aromatu. Idealne zarówno na elegancką kolację, jak i na rodzinny obiad. Sekretem jego niepowtarzalnego smaku jest odpowiednie przygotowanie steków. Wykorzystujemy w tym celu technikę marynowania wołowych steków, co nadaje mięsu niezwykle głęboki smak, czyniąc go jednocześnie miękkim i soczystym. Idealnie komponuje się on z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku. Zestawienie tych składników tworzy cudowną symfonię smaków, której nie da się zapomnieć. Daj się porwać kulinarnemu doświadczeniu i ciesz się wyśmienitym smakiem steków marynowanych z ziemniakami i szpinakiem.

Składniki:

  • 2 kawałki grubej wołowiny
  • 2 duże ziemniaki
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mąki
  • łyżka masła
  • oliwa z oliwek
  • do marynaty:
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, oliwę, ocet, miód, musztardę. Steki umyć, osuszyć i obłożyć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Wyciągnąć steki, ściągnąć marynatę. Smażyć na oliwie z obu stron na czerwono krótko, ok. 3 minut. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, które przed podaniem obieramy i kroimy w plastry. Szpinak gotujemy, dodając sól, pieprz, zmiażdżony czosnek. Pod koniec zagęszczamy mąką, można dodać odrobinę śmietanki.

Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: marynowanie steków wołowych

Porada: stek smażymy krótko, smażony zbyt długo twardnieje, traci soczystość i smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek ze strusia
Następny przepis: Steki półkrwiste

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode