Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem
Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem to danie pełne smaku i aromatu. Idealne zarówno na elegancką kolację, jak i na rodzinny obiad. Sekretem jego niepowtarzalnego smaku jest odpowiednie przygotowanie steków. Wykorzystujemy w tym celu technikę marynowania wołowych steków, co nadaje mięsu niezwykle głęboki smak, czyniąc go jednocześnie miękkim i soczystym. Idealnie komponuje się on z dodatkiem pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku. Zestawienie tych składników tworzy cudowną symfonię smaków, której nie da się zapomnieć. Daj się porwać kulinarnemu doświadczeniu i ciesz się wyśmienitym smakiem steków marynowanych z ziemniakami i szpinakiem.
admin
Składniki:
- 2 kawałki grubej wołowiny
- 2 duże ziemniaki
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka mąki
- łyżka masła
- oliwa z oliwek
- do marynaty:
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka octu winnego
- łyżeczka miodu
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem – jak zrobić?
- Przygotowujemy marynatę: w miseczce mieszamy pokrojoną cebulę, czosnek, przyprawy, oliwę, ocet, miód, musztardę. Steki umyć, osuszyć i obłożyć marynatą. Wstawić do lodówki na godzinę.
- Wyciągnąć steki, ściągnąć marynatę. Smażyć na oliwie z obu stron na czerwono krótko, ok. 3 minut. Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, które przed podaniem obieramy i kroimy w plastry. Szpinak gotujemy, dodając sól, pieprz, zmiażdżony czosnek. Pod koniec zagęszczamy mąką, można dodać odrobinę śmietanki.
Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: marynowanie steków wołowych
Porada: stek smażymy krótko, smażony zbyt długo twardnieje, traci soczystość i smak.