Stek ze strusia
Stek ze strusia to prawdziwa gratka dla miłośników egzotycznych smaków. Ten nietypowy przepis na danie główne jest idealny dla osób szukających kulinarnych wyzwań. Mięso strusie, które jest podstawą tego przepisu, jest nie tylko niezwykle smaczne, ale i zdrowe – jest chude i bogate w białko. Dla odmiany, proponujemy przygotowanie go w formie steku, co pozwoli docenić jego wyjątkowy, dziki smak. Nawet jeżeli dotychczas nie mieliście styczności z kuchnią strusią, to ten przepis zagwarantuje Wam niezapomniane doznanie kulinarnego odkrycia. Niech stek ze strusia stanie się Twoją własną kulinarną przygodą. Śmiało, zaskocz swoich bliskich!
admin
Składniki:
- Struś – steki – 2 sztuki (u mnie małe, po 150g)
- Masło klarowane – 1 łyżka
- Sól, pieprz
Stek ze strusia – jak zrobić?
- Mięso wyciągamy z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem. Steki powinny mieć grubość około 2,5cm. Jeśli kupujecie gotowe, już pokrojone steki mogą trafić się grubsze. Moje miały około 3 cm, a w grubszym miejscu nawet 4cm, więc wymagały trochę dłuższej obróbki termicznej. Obsypujemy je solą i pieprzem z obu stron.
- Masło klarowane rozpuszczamy na patelni. Kiedy będzie mocno rozgrzane, układamy steki. Smażymy je z obu stron po około 3-6 minut. Zależy to od grubości i preferowanego wysmażenia. Ja smażyłam po 6 minut z każdej strony, mięso było średnio wysmażone. Po smażeniu steki zawijamy w folię aluminiową na 5 minut, aby odpoczęło.
Stek ze strusia – dodatkowe informacje
Stek podajemy z frytkami, proponuję pieczone frytki z batatów z mojego przepisu: www.przyslijprzepis.pl/przepis/bataty-zapiekane-z-cheddarem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Stek z tuńczyka w sezamie i zakręcone ziemniaki z majonezem czosnkowym
Następny przepis: Steki marynowane z ziemniakami i szpinakiem