Stek z tuńczyka marynowany i grillowany
Chociaż steki kojarzą nam się głównie z wołowiną, coraz popularniejszym daniem stają się steki z tuńczyka. Te wyjątkowo zdrowe, pełne białka i kwasów omega-3, dania zyskują wielu zwolenników na całym świecie. Sprawdź przepis na stek z tuńczyka marynowany i grillowany, który z pewnością zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Kluczem do sukcesu jest tu marynowanie steka, które dodaje mu wyjątkowego smaku. Różnorodność smaków tuńczyka z grilla zaskoczy Cię swoją intensywnością, a aromatyczne, soczyste steki całkiem nowym smakiem wytrawnego tuńczyka.
admin
Składniki:
- Steki:
- 2 steki z tuńczyka
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- pieprz biały
- sól
- Ponad to:
- 100 g makaronu ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 450 g mieszanki azjatyckiej
- 2 łyżki sosu sojowego
- Sok z cytryny
Stek z tuńczyka marynowany i grillowany – jak zrobić?
- Oliwę, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy wymieszać dokładnie w miseczce.
- Do przygotowanej marynaty włożyć steki z tuńczyka i dokładnie je w niej obtoczyć. Miseczkę owinąć folią spożywczą i odstawić na ok. 2 godziny do lodówki, aby tuńczyk się zamarynował.
- Grilla rozgrzać i położyć na nim steki. Smażyć po 3 minuty z obu stron.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek. Wsypać nasza mieszankę azjatycką i podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać przyprawę załączoną do mrożonki, sos sojowy i 1/2 szklanki wody. Dodać makaron i pod przykryciem dusić jeszcze 5 minut. Steki podawać skropione sokiem z cytryny z makaronem i warzywami. Smacznego!
Stek z tuńczyka marynowany i grillowany – dodatkowe informacje
Należy przestrzegać czasu grillowania steków, gdyż za długo smażone stają się suche i twarde