stek z sarny

stek z sarny

Stek z sarny to wykwintne danie idealne dla miłośników grynej kuchni. Nasz przepis to klasyka wykonania tego dani, które w każdej kuchni smakuje spektakularnie. Kluczową rolę odgrywają tu wybrane przyprawy, które w połączeniu z delikatnym, soczystym mięsem sarny ukazują pełnię możliwości smakowych tego gatunku mięsa. Stek z sarny to propozycja, której nie można odmówić – to prawdziwa uczta dla podniebienia. Perfekcyjne smaki natury zamknięte w jednym kęsie, to coś co z pewnością Was oczaruje. Ze względu na beztłuszczowy charakter mięsa, to danie jest również zdrowe i niskokaloryczne.

Składniki:

  • 4 kawałki mięsa z sarny, po 15 dag każdy
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • mielone ziele angielskie
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła

Stek z jelenia – przepis

  1. Oczyszczone z błon mięso, lekko rozbijamy kantem dłoni.
  2. Mięso nacieramy pieprzem i mielonym zielem angielskim. Smarujemy olejem i pozostawiamy na 4-6 godzin w chłodnym miejscu.
  3. Steki smażymy na suchej patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe steki wykładamy na talerze. Na każdy stek kładziemy kawałek masła. Doprawiamy solą do smaku. Jako dodatek podajemy pieczone ziemniaki lub frytki i gotowane lub duszone warzywa.

xxxx – dodatkowe informacje

Tak zrobione steki możemy podać z sosem lub z ulubionym masłem smakowym. Oto moje propozycji na masło smakowe, które idealnie podkreśli smak tak przyrządzonego mięsa:

MASŁO ZIOŁOWE: 125 g masła mieszamy z posiekanymi ziołami (pietruszka, szczypiorek, kolendra, trybula, mięta), łyżką musztardy, białym pieprzem i sokiem cytryny.

MASŁO CHRZANOWE: 125 g masła mieszamy z łyżką chrzanu (najlepiej świeżego, sparzonego i startego), solą, pieprzem i sokiem z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek z rostbefu wołowego
Następny przepis: Stek z tuńczyka z sałatką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode