Stek wołowy w marynacie

Stek wołowy w marynacie

Podziękuj swoim kubkom smakowym z tym doskonałym przepisem na stek wołowy w marynacie. Ten klasyczny, ale doskonalony sposób przyrządzania steków wołowych, nada im niezwykłego smaku i aksamitnej soczystości. Kompozycja najlepszej jakości steków wołowych i aromatycznej marynaty gwarantuje kulinarne doznania, które na długo zostaną w pamięci. Wybór odpowiednich przypraw do marynaty wzbogaca i podkreśla naturalny smak wołowiny, prosząc nasze podniebienie o więcej. Niezależnie od tego, czy jesteś miłośnikiem medium, rare czy well-done, nasz przepis na stek wołowy w marynacie z pewnością zachwyci Cię swoją pełnią smaku.

Składniki:

  • 2 kawałki mięsa wołowego (u mnie antrykot)

    marynata

    5 gałązek tymianku (1 łyżka liści)

    2 ząbki czosnku (starty)

    80 ml oliwy z oliwek

    skórka i sok z połowy cytryny

    1/2 łyżeczki soli

    pieprz

Stek wołowy w marynacie – jak zrobić?

  1. W szerokim naczyniu wymieszać tymianek, czosnek, oliwę, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz.
  2. Steki umyć i osuszyć. Odciąć tłuszcz z brzegu mięsa. Rozgrzać patelnię (robiłam na grillowej).
  3. Posmarować stek olejem aby uniknąć przyklejania się do patelni. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony plus dodatkowo każdą stronę po odwróceniu jeszcze po 1 minucie z każdej strony.
  4. Kiedy steki są gotowe, umieścić je w naczyniu z marynatą na 4 minuty, odwrócić i trzymać kolejne 4 minuty. Następnie położyć na desce i pokroić na cienkie plastry. Smacznego!

Stek wołowy w marynacie – dodatkowe informacje

Tak przygotowany stek wołowy w marynacie, pokrojony w cienkie paski, jest dobry z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był też makaron. Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stek wołowy krwisty
Następny przepis: Stek z rostbefu wołowego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode