Stek wołowy krwisty
Składniki:
- około 450 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej z Argentyny)
- Oliwa z oliwek
- sól, świeżo mielony pieprz
- łyżka miękkiego masła
- duży przeciśnięty ząbek czosnku
- sól
Stek wołowy krwisty – jak zrobić?
-
1.
Wołowinę wyjąć z lodówki, zostawić pod osłoną aby nabrała temperatury pokojowej (ok. 1 godziny). Wołowinę pokroić na pożądane kawałki, natrzeć oliwą i posypać pieprzem, nie solić, bo wołowina będzie twarda.
-
2.
W trakcie gdy mięso sobie dochodzi, zrobić masełko czosnkowe i odstawić. Można przygotować sobie również dodatek do steków, takie jak ryż, frytki czy ziemniaki. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 – 3 łyżki oliwy, gdy nabierze wysokiej temperatury położyć na niej steki. Smażyć z jednej i drugiej strony po 2 minuty, następnie odwrócić i jeszcze zostawić na ogniu po jednej minucie (zależy też od grubości steków, u mnie miały 3 cm). Należy pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać ani nie przekładać mięsa. Przed podaniem posolić i odczekać 3 minuty aby odpoczęło.
-
3.
Na talerzu obłożyć steki masłem czosnkowym.
-
4.
Smacznego 🙂
Stek wołowy krwisty – dodatkowe informacje
Jeśli chcemy bardziej wysmażone, wówczas smażymy je odpowiednio dłużej od 1 do 3 minut z obu stron.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: STEK na ZIEMI JADALNEJ
Następny przepis: Stek wołowy w marynacie