Stek wołowy krwisty

Stek wołowy krwisty

Chciałbyś zgłębić tajniki przygotowywania doskonałego steku wołowego? Oto idealny rozbef przepis dla miłośników krwistego befsztyku. Ten stek krwisty, wykonany z odpowiednio dobranego kawałka mięsa, może być absolutnym królem każdego spotkania. Wiesz już, na co masz dziś ochotę, ale wciąż nie wiesz, jak zrobić stek wołowy? Oto nasz sprawdzony przepis. Przy jego użyciu twoje danie zyska doskonały smak i konsystencję, a ty podbijesz serca bliskich swoimi kulinarnymi umiejętnościami. Każdy kęs tego steku to prawdziwa uczta, którą warto się podzielić.

Składniki:

  • około 450 g mielonego mięsa wołowego (najlepiej z Argentyny)
  • Oliwa z oliwek
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • łyżka miękkiego masła
  • duży przeciśnięty ząbek czosnku
  • sól

Stek wołowy krwisty – jak zrobić?

  1. image-1occkfh

    1.

    Wołowinę wyjąć z lodówki, zostawić pod osłoną aby nabrała temperatury pokojowej (ok. 1 godziny). Wołowinę pokroić na pożądane kawałki, natrzeć oliwą i posypać pieprzem, nie solić, bo wołowina będzie twarda.

  2. image-27inmxm

    2.

    W trakcie gdy mięso sobie dochodzi, zrobić masełko czosnkowe i odstawić. Można przygotować sobie również dodatek do steków, takie jak ryż, frytki czy ziemniaki. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 – 3 łyżki oliwy, gdy nabierze wysokiej temperatury położyć na niej steki. Smażyć z jednej i drugiej strony po 2 minuty, następnie odwrócić i jeszcze zostawić na ogniu po jednej minucie (zależy też od grubości steków, u mnie miały 3 cm). Należy pamiętać aby podczas smażenia nie nakłuwać ani nie przekładać mięsa. Przed podaniem posolić i odczekać 3 minuty aby odpoczęło.

  3. image-02avhvl

    3.

    Na talerzu obłożyć steki masłem czosnkowym.

  4. image-14sh9iy

    4.

    Smacznego 🙂

Stek wołowy krwisty – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy bardziej wysmażone, wówczas smażymy je odpowiednio dłużej od 1 do 3 minut z obu stron.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: STEK na ZIEMI JADALNEJ
Następny przepis: Stek wołowy w marynacie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode