Stek na puree marchewkowym

Stek na puree marchewkowym

Stek na puree marchewkowym to propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne połączenia z nutą nowoczesności. Ten niezwykle smaczny, pełen aromatów i tekstur przepis przywodzi na myśl domowe, pyszne obiady sprzed lat z odświeżonym, kreatywnym akcentem. Starannie wyselekcjonowane składniki tworzą unikalne połączenie, w którym króluje soczysty stek oraz aksamitne puree marchewkowe. Idealnie skomponowane smaki potrafią rozbudzić zmysły i dostarczyć kulinarnej radości każdemu miłośnikowi dobrej kuchni. Przygotowanie tego dania to prawdziwa przyjemność dla osób, które lubią spędzać czas w kuchni, tworząc coś więcej niż tylko pospolite posiłki. Czas na stek na puree marchewkowym!

Składniki:

  • PUREE:
  • 5 – 6 marchewek
  • 2 ziemniaki
  • 1 litr mleka
  • sól/pieprz
  • STEK:
  • 2 duże steki
  • świeży rozmaryn
  • ząbek czosnku
  • sól/pieprz
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • NALEŚNIKI:
  • szklanka mąki
  • około 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • 1/3 szklanki oliwy
  • DODATKI:
  • świeża rukola

Stek na puree marchewkowym – jak zrobić?

  1. 1.
    STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU. TERAZ PUREE – OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI.
  2. 2.
    WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO. CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ.
  3. 3.
    PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) – MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE. NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA 🙂 I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.

Tytuł: Stek na puree marchewkowym – dodatkowe informacje

http://przepisnaprzepis.blogspot.com/


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo - kokosowym
Następny przepis: STEK na ZIEMI JADALNEJ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode