Stek na puree marchewkowym
Stek na puree marchewkowym to propozycja dla tych, którzy cenią klasyczne połączenia z nutą nowoczesności. Ten niezwykle smaczny, pełen aromatów i tekstur przepis przywodzi na myśl domowe, pyszne obiady sprzed lat z odświeżonym, kreatywnym akcentem. Starannie wyselekcjonowane składniki tworzą unikalne połączenie, w którym króluje soczysty stek oraz aksamitne puree marchewkowe. Idealnie skomponowane smaki potrafią rozbudzić zmysły i dostarczyć kulinarnej radości każdemu miłośnikowi dobrej kuchni. Przygotowanie tego dania to prawdziwa przyjemność dla osób, które lubią spędzać czas w kuchni, tworząc coś więcej niż tylko pospolite posiłki. Czas na stek na puree marchewkowym!
Piotr Zieliński
Składniki:
- PUREE:
- 5 – 6 marchewek
- 2 ziemniaki
- 1 litr mleka
- sól/pieprz
- STEK:
- 2 duże steki
- świeży rozmaryn
- ząbek czosnku
- sól/pieprz
- 2 – 3 łyżki oliwy
- NALEŚNIKI:
- szklanka mąki
- około 1/2 szklanki wody
- łyżeczka soli
- 1/3 szklanki oliwy
- DODATKI:
- świeża rukola
Stek na puree marchewkowym – jak zrobić?
-
1.
STEKI OCZYSZCZAMY I MARYNUJEMY W OLIWIE, POKROJONYM CZOSNKU, ROZMARYNIE, SOLI I PIEPRZU. TERAZ PUREE – OBIERAMY MARCHEWKI I ZIEMNIAKI, MYJEMY, KROIMY NA KAWAŁKI. WRZUCAMY DO RONDELKA, ZALEWAMY MLEKIEM I GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU DO MIĘKKOŚCI. -
2.
WRACAMY DO PUREE. JEŻELI WARZYWA SĄ JUŻ MIĘKKIE TO ODCEDZAMY I BLENDUJEMY NA GŁADKO. CAŁOŚĆ UKŁADAMY WEDŁUG UZNANIA NA TALERZE I DEKORUJEMY RUKOLĄ. -
3.
PRZYGOTOWUJEMY NALEŚNIKI ( jak u babci z pieca kaflowego ) – MĄKĘ ZALEWAMY WODĄ, DODAJEMY SÓL I ZAGNIATAMY NA CIASTO. MUSI BYĆ SPRĘŻYSTE WIĘC W RAZIE KONIECZNOŚCI DODAJCIE MĄKI LUB WODY. NASTĘPNIE FORMUJEMY KULKI I NATŁUSZCZAMY OLIWĄ ( palce u rąk również muszą być natłuszczone oliwą ). ROZCIĄGAMY JE JAK PIZZĘ, NASTĘPNIE SKŁADAMY W KOPERTĘ I JESZCZE RAZ ROZCIĄGAMY ( musi mieć formę placka ) I SMAŻYMY NA SUCHEJ PATELNI Z OBU STRON PO OKOŁO MINUCIE. NA TEJ SAMEJ PATELNI SMAŻYMY NASZE STEKI NA ULUBIONY STOPIEŃ WYSMAŻENIA 🙂 I ODKŁADAMY DO ODPOCZĘCIA.
Tytuł: Stek na puree marchewkowym – dodatkowe informacje
http://przepisnaprzepis.blogspot.com/
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Stefanka biszkoptowa z kremem kakaowo - kokosowym
Następny przepis: STEK na ZIEMI JADALNEJ