Staropolski piernik na miodzie

Staropolski piernik na miodzie

Kiedy pomyślimy o klasycznych polskich smakołykach, na naszej liście z pewnością znajdzie się piernik. Przepis, który przedstawię, to staropolski piernik na miodzie. Ten starodawny, ale nadal uwielbiany deser cieszył się popularnością na dworach szlacheckich. Potrzebujemy do niego tylko kilku prostych składników, a mimo to smak jest niesamowicie bogaty i wyrazisty. Mocny, słodki miod tworzy idealną parę z korzennymi przyprawami, takimi jak cynamon, goździki czy kardamon. Piernik z miodem jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy – miod jest uważany za naturalny antybiotyk. Kwintesencja tradycyjnego polskiego wypieku – oto przepis na pierniki z miodem.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250g miodu naturalnego lub sztucznego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 30 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki powideł śliwkowych
  • 1 całe opakowanie gotowej przyprawy do piernika
  • szczypta soli
  • Do przełożenia:
  • 1/2 słoika powideł śliwkowych
  • polewa czekoladowa (może być gotowa)

Staropolski piernik na miodzie – jak zrobić?

  1. Mleko wlać do garnka, wlać miód i dodać cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
  2. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, powidła i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajka i wymieszać.
  3. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z masą w garnku i dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
  4. Przełożyć masę do brytfanki o wymiarach ok.11×26 cm i piec w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu i dokładnym przestudzeniu przekroić ciasto na trzy równe części i każdą z nich posmarować powidłami śliwkowymi i ponownie „złożyć” w całość.
    Polać czekoladą i odstawić w chłodne miejsce.

Przepis na pierniki z miodem:
1. Mleko wlać do garnka, wlać miód i dodać cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
2. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, powidła i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajka i wymieszać.
3. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z masą w garnku i dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
4. Przełożyć masę do brytfanki o wymiarach ok.11×26 cm i piec w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu i dokładnym przestudzeniu przekroić ciasto na trzy równe części i każdą z nich posmarować powidłami śliwkowymi i ponownie „złożyć” w całość.
Polać czekoladą i odstawić w chłodne miejsce.

Porady – dodatkowe informacje

1. Można również odstawić przygotowane i zmieszane składniki na trzy dni do fermentacji. W tym celu należy garnek ze składnikami przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu i ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić ponownie na 3-4 dni. Po tym czasie piernik jest w stanie zachować świeżość przez ok.4 tygodnie.

2. Można dla wzbogacenia smaku dodać posiekane bakalie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Następny przepis: Stefanek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode