Staropolski piernik na miodzie
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 250g miodu naturalnego lub sztucznego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 30 g masła lub margaryny
- 200 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- 1 całe opakowanie gotowej przyprawy do piernika
- szczypta soli
- Do przełożenia:
- 1/2 słoika powideł śliwkowych
- polewa czekoladowa (może być gotowa)
Staropolski piernik na miodzie – jak zrobić?
- Mleko wlać do garnka, wlać miód i dodać cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
- Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, powidła i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajka i wymieszać.
- Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z masą w garnku i dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
- Przełożyć masę do brytfanki o wymiarach ok.11×26 cm i piec w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu i dokładnym przestudzeniu przekroić ciasto na trzy równe części i każdą z nich posmarować powidłami śliwkowymi i ponownie „złożyć” w całość.
Polać czekoladą i odstawić w chłodne miejsce.
Przepis na pierniki z miodem:
1. Mleko wlać do garnka, wlać miód i dodać cukier. Całość podgrzać aż do rozpuszczenia cukru i miodu.
2. Gdy wszystkie składniki rozpuszczą się, zdjąć z ognia, dodać masło, powidła i przyprawę do piernika oraz sól i dokładnie wymieszać. Po ostudzeniu dodać jajka i wymieszać.
3. Mąkę zmieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie połączyć z masą w garnku i dokładnie wymieszać (można użyć miksera).
4. Przełożyć masę do brytfanki o wymiarach ok.11×26 cm i piec w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu i dokładnym przestudzeniu przekroić ciasto na trzy równe części i każdą z nich posmarować powidłami śliwkowymi i ponownie „złożyć” w całość.
Polać czekoladą i odstawić w chłodne miejsce.
Porady – dodatkowe informacje
1. Można również odstawić przygotowane i zmieszane składniki na trzy dni do fermentacji. W tym celu należy garnek ze składnikami przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po upieczeniu i ostudzeniu zawinąć w folię i odstawić ponownie na 3-4 dni. Po tym czasie piernik jest w stanie zachować świeżość przez ok.4 tygodnie.
2. Można dla wzbogacenia smaku dodać posiekane bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Następny przepis: Stefanek