Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni
Składniki:
- CIASTO:
- 15 dag masła
- 10 dag smalcu
- 1/2 litra miodu
- 2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 85 dag mąki pszennej typ 650
- 15 dag mąki żytniej typ 720
- 3 opakowania przyprawy do piernika
- DODATKOWO:
- mąka do podsypania
- masło do smarowania papieru
- 80-85 dag powideł śliwkowych
- POLEWA:
- 10 dag masła
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka żelatyny
- posiekane migdały do posypania wierzchu
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni – jak zrobić?
-
CIASTO:
W garnku z grubym dnem stopić masło, smalec, dodać miód i cukier. Mieszaninę podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia, aż cukier się rozpuści.
Sodę oczyszczoną wymieszać z mlekiem.
Obie mąki przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika.
Lekko przestudzoną, ale jeszcze letnią masę miodową przelać do miski i miksować na wolnych obrotach dodając pojedynczo jajka, przy czym następne jajko dodawać dopiero, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą.
Spiralnymi końcówkami do wyrabiania ciasta zmiksować z dodawanymi po trochu na przemian mlekiem z sodą i wymieszanymi mąkami.
Ciasto wyrabiać około 7 minut.
Masę przełożyć do szklanego lub kamionkowego naczynia, całkowicie wystudzić, naczynie szczelnie okleić folią i postawić w chłodnym miejscu na 4-5 tygodni.
-
PIECZENIE BLATÓW:
Ciasto podzielić nożem na cztery części.
Blaszkę o wymiarach 33×23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować go masłem.
Dno blaszki wykleić 1/4 ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 160 stopni termo obieg przez około 20-30 minut.
Przestudzić w blaszce, wyjąć z niej dopiero jak blat troszkę zesztywnieje.
w ten sposób upiec 4 blaty.
Zimne ciasto pozostawić na papierze, na którym się piekło (można go najpierw delikatnie oderwać od spodu), ułożyć piętrowo jedno na drugim, od góry przykryć kawałkiem papieru i całość zawinąć najpierw w ściereczkę, a następnie w torbę foliową.
-
PRZEKŁADANIE POWIDŁAMI:
3-4 dni przed świętami blaty przełożyć powidłami.
Powidła przełożyć do rondelka i mieszając dobrze podgrzać.
Gorące rozsmarować na blatach ciasta i ułożyć je jeden na drugim.
Całość przykryć kawałkiem papieru, zawinąć w folię, przykryć płaską tacą lub deską, obciążyć (u mnie 3 kg) i pozostawić na 2-3 dni.
Ja przełożyłam tylko trzy blaty, ponieważ z czwartym ciasto byłoby za wysokie.
-
POLEWA:
Przełożone ciasto przekroić w poprzek na trzy części.
Masło rozpuścić, dodać kakao i cukier, podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści.
Szybko mieszając rózgą dodać najpierw śmietanę, następnie żelatynę, zestawić rondelek z palnika i mieszać aż zacznie gęstnieć.
Każdą część ciasta posmarować z wierzchu i po bokach polewą i obsypać posiekanymi migdałami.
Staropolski piernik dojrzewający pszenno-żytni – dodatkowe informacje
Z czwartego blatu można wyciąć foremkami różne kształty, posmarować je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić posypkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Staropolski sos z suszonych grzybów
Następny przepis: Staropolski piernik na miodzie