Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą
Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą to obfity i odżywczy zupa, będący symbolem tradycyjnej, polskiej kuchni. Jest to danie, które rozgrzewa i zaspokaja głód, idealne na chłodne dni. Stworzony z prostych składników, takich jak kapusta kiszona, marchewka, cebula, ziemniaki czy wołowina, krupnik jest niezwykle syty i bogaty w smaku. Tym, co wyróżnia tę wersję zupy, jest dodatek kwaszonej kapusty, która nadaje mu wyjątkowy, kwaskowy smak. Czerpiąc z tradycyjnych, staropolskich przepisów, ten krupnik przypomina o dawnych, domowych smakach i zachęca do powrotu do korzeni.
admin
Składniki:
- 1 porcja rosołowa
- kawałek skóry wędzonego boczku lub słoniny
- 300 – 350 g kwaszonej kapusty
- 5 marchewek
- 80 dag ziemniaków
- kawałek selera
- 1 torebka kaszy jęczmiennej z warzywami
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek, ewentualnie kostki rosołowe
Staropolski krupnik z kwaszoną kapustą – jak zrobić?
- Ziemniaki, seler i marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Ugotować wywar z porcji rosołowej i wędzonej skóry z dodatkiem przypraw.
- Dorzucić warzywa i wsypać kaszę. Gdy wszystko będzie miękkie wrzucić kapustę i pogotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i startym majerankiem.
Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą – dodatkowe informacje
Do wywaru można dodać też porę lub pokrojoną w dużą kostkę cebulę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy
Następny przepis: Staropolski bigos z wędzoną śliwką