Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą

Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą

Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą to obfity i odżywczy zupa, będący symbolem tradycyjnej, polskiej kuchni. Jest to danie, które rozgrzewa i zaspokaja głód, idealne na chłodne dni. Stworzony z prostych składników, takich jak kapusta kiszona, marchewka, cebula, ziemniaki czy wołowina, krupnik jest niezwykle syty i bogaty w smaku. Tym, co wyróżnia tę wersję zupy, jest dodatek kwaszonej kapusty, która nadaje mu wyjątkowy, kwaskowy smak. Czerpiąc z tradycyjnych, staropolskich przepisów, ten krupnik przypomina o dawnych, domowych smakach i zachęca do powrotu do korzeni.

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa
  • kawałek skóry wędzonego boczku lub słoniny
  • 300 – 350 g kwaszonej kapusty
  • 5 marchewek
  • 80 dag ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 torebka kaszy jęczmiennej z warzywami
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, ewentualnie kostki rosołowe

Staropolski krupnik z kwaszoną kapustą – jak zrobić?

  1. Ziemniaki, seler i marchewkę obrać, pokroić w małą kostkę. Kapustę odcisnąć z soku i poszatkować. Ugotować wywar z porcji rosołowej i wędzonej skóry z dodatkiem przypraw.
  2. Dorzucić warzywa i wsypać kaszę. Gdy wszystko będzie miękkie wrzucić kapustę i pogotować do miękkości. Doprawić solą, pieprzem i startym majerankiem.

Staropolski Krupnik z Kwaszoną Kapustą – dodatkowe informacje

Do wywaru można dodać też porę lub pokrojoną w dużą kostkę cebulę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy
Następny przepis: Staropolski bigos z wędzoną śliwką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode