ŚRÓDZIEMNOMORSKA ZUPA RYBNA.
Śródziemnomorska zupa rybna to jedno z najpopularniejszych dań kuchni południa Europy. Komponuje się z fenomenalnej mieszanki ryb i owoców morza, aromatycznych ziół i świeżych warzyw. To prawdziwe połączenie smaków, które przeniesie nas w atmosferę słonecznych greckich wysp czy malowniczych wybrzeży Włoch. Ta niezwykle bogata i rozgrzewająca zupa, pełna białka i zdrowych tłuszczów, smakuje doskonale o każdej porze roku. Na stole prezentuje się wyjątkowo apetycznie, a jej podanie w towarzystwie chrupiącego pieczywa zdecydowanie podnosi walory kulinarne tego dania. Śródziemnomorska zupa rybna to doskonała propozycja na niedzielny obiad czy uroczysty posiłek.
admin
Składniki:
- Oliwa
- szklanka pora i cebuli
- czosnek
- 3 szklanki pokrojonych pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 0,5 łyżeczki suszonej skórki pomarańczy
- suszony tymianek i nasiona kopru
- 2 l wywaru rybnego
Śródziemnomorska zupa rybna – jak zrobić?
- Rozgrzać na patelni ¼ szklanki oliwy i smażyć po 1 szklance pokrojonych w plasterki pora i cebuli, do czasu aż warzywa zaczną mięknąć.
- Cały czas mieszając, dodać 2 lub więcej dużych, posiekanych ząbków czosnku, 3 szklanki obranych, wypestkowanych i grubo pokrojonych pomidorów, łyżkę koncentratu pomidorowego, a także w miarę możliwości, pół łyżeczki suszonej skórki pomarańczy i po pół łyżeczki suszonego tymianku i nasion kopru.
- Dusić na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Dolać 2 l wywaru rybnego lub jasnego wywaru drobiowego. Można dodać szczyptę szafranu.
- Delikatnie doprawić i doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na wolnym ogniu 20 minut.
- Na krótko przed podaniem zupy dodać rybę, doprawić do wrzenia i gotować przez minutę, aż stanie się matowe i lekko sprężyste.
Śródziemnomorska zupa rybna – dodatkowe informacje
Kiedy zupa będzie gotowa można przygotować rouille (czerwony sos czosnkowy – osobny przepis) oraz pokroić na kawałki (o długości 5 cm) 1,4 kg (niecałe 6 szklanek) oskórowanych i oczyszczonych z ości chudych ryb, np. dorsza, halibuta, okonia morskiego, żabnicy. Na krótko przed podaniem zupy dodać rybę, doprawić do wrzenia i gotować przez minutę, aż stanie się matowe i lekko sprężyste. Posmarować grzanki z bagietki sosem rouille i ułożyć na talerzach, w których zostanie podana zupa. Nalać zupę do talerzy, wyłożyć rybę, posypać siekaną pietruszką i tartym parmezanem. Postawić na stole dodatkową osobną miseczkę z sosem rouille.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Stabilny wysoki jasny biszkopt olejowy
Następny przepis: Staropolski bigos z wędzoną śliwką