Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne

Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne

Spritzgebäck to tradycyjne niemieckie ciasteczka, które znane są na całym świecie za swoje wyjątkowe smaki i piękno. Znane również jako niemieckie ciasteczka świąteczne lub niemieckie ciasteczka bożonarodzeniowe, stanowią one istotny element tradycji świątecznych w każdym niemieckim domu. Charakterystyczne dla nich jest delikatne, kruche ciasto, które jest delikatnie przełożone lukrem lub polewą czekoladową. Idealne jako słodki prezent dla najbliższych na Święta czy jako element dekoracji świątecznego stołu. Sprawiają, że magia Świąt Bożego Narodzenia jest jeszcze bardziej odczuwalna. Bez względu na to, czy jesteś zapalonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją przygodę z pieczeniem, Spritzgebäck na pewno przypadną Ci do gustu.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka rumu
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 150 g mielonych migdałów
  • 350 g mąki
  • 2-3 łyżki mleka
  • szczypta soli
  • Do przystrojenia
  • 2 czekolady (mleczna i gorzka)

Spritzgebäck – niemieckie ciasteczka świąteczne – jak zrobić?

  1. Ubijamy masło, cukier, żółtka, rum i cukier waniliowy mikserem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy, ciągle mieszając, mielone migdały, mąkę i sól, na zmianę z mlekiem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Blachę oprószamy mąką. Napełniamy ciastem rękaw cukierniczy z gwiazdkową końcówką. Wyciskamy z rękawa na blachę obwarzanki w odstępach 3 cm. Im grubsze będą obwarzanki, tym mniej będą się później łamać. Wkładamy blachę do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż ciasteczka będą złotożółte. Po wyjęciu z piekarnika studzimy przez 5 minut na blasze, potem zdejmujemy i studzimy do reszty.
  3. Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeśli jest za gęsta możemy dodać kilka łyżek mleka. Każde ciasteczko zanurzamy do połowy w płynnej czekoladzie. Odkładamy do wyschnięcia.

Spritzgebäck – dodatkowe informacje

Można zapiec niemieckie ciasteczka świąteczne chwilę w wyższej temperaturze, by nie straciły swojego kształtu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spring rolls z kurczakiem na zimno
Następny przepis: Srebrzyk faszerowany warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode