Spring rolls z kurczakiem na zimno
Delikatne, aromatyczne i pełne kontrastujących smaków – takie są spring rolls z kurczakiem, które stanowią doskonałe danie na zimno. To jedna z najpopularniejszych przekąsek pochodzących z kuchni azjatyckiej, które kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Retailna warstwa ryżowego papieru skrywa w sobie soczystego kurczaka, świeże warzywa i egzotyczne zioła. Te smakowite sajgonki na zimno przypominają podróż do krajów dalekiego wschodu. Są lekkie, zdrowe i łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym wyborem na letni lunch, przekąskę na grilla czy uroczystą kolację. Serwowane z sosem na bazie limonki i chili, stanowią ekscytującą kompozycję smaków.
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- Około 400-500 g piersi z kurczaka
 - Pół papryki czerwonej
 - Pół papryki żółtej
 - 1 świeży ogórek
 - Świeży szczypiorek
 - Natka pietruszki
 - Sałata lodowa
 - 10-13 płatów papieru ryżowego
 - SOS:
 - 4 łyżki ketchupu, 4 łyżki musztardy, jarzynka, zioła prowansalskie oraz curry
 - Przyprawa złocista do kurczaka
 
Spring rolls z kurczakiem na zimno – jak zrobić?
- Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, delikatnie rozbijamy, przyprawiamy przyprawami do kurczaka. Następnie podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy na złocisty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu, kroimy na paski.
 - Warzywa myjemy. Paprykę oraz ogórka kroimy w słupki. Sałatę dzielimy na mniejsze kawałki.
 - Składniki do sosu mieszamy ze sobą.
 - Papier ryżowy namaczamy przez około 2 sekundy w ciepłej wodzie, następnie układamy na desce. Czekamy aż stanie się miękki. Na papierze układamy sałatę, smarujemy ją sosem, układamy kurczaka, paprykę, ogórka, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Następnie składamy brzegi i zawijamy ciasto w rulonik.
 
Spring rolls z kurczakiem na zimno – dodatkowe informacje
Do przygotowania sajgonek na zimno z kurczakiem można również wykorzystać mięso z rosołu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: špekáčky czeskie kiełbaski smażone z cebulką
Następny przepis: SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM





