SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM
Miłośnicy egzotycznych smaków na pewno docenią nasz przepis na warzywne sajgonki z pomarańczowo-imbirowym sosem. Pochodzące z azjatyckiej kuchni sajgonki to pyszne i zdrowe danie, które idealnie sprawdzi się jako przekąska, ale też można je podać jako pełnowartościowy posiłek. Wyjątkowo chrupiące i pełne aromatów, na pewno przypadną do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Imbirowo-pomarańczowy sos dodaje sajgonkom jeszcze więcej charakteru, a jego przygotowanie wcale nie jest trudne. Unikalne połączenie smaków Azji w jednym daniu to coś, co na pewno zachwyci każdego smakosza.
admin
Składniki:
- Składniki na farsz:
- pierś z kurczaka (w wersji dla mięsożerców)
- 8-10 szt. arkuszy papieru ryżowego / zależy od ilości nakładanego farszu
- 1 szt. marchewki
- 1-2 szt. małych świeżych ogórków
- pół średniej cukinii
- pół świeżej papryki (dowolny kolor)
- 6-8 szt. pomidorów koktajlowych
- dymka (cienkie białe i zielone części)
- miękkie, dojrzałe awokado
- świeże listki mięty
- liście sałaty masłowej
- 4 łyżki oleju (do piersi z kurczaka)
- sól, pieprz
- Sos do kurczaka:
- 1-2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu worcester
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
- Sos do podania:
- sok z 1 szt. pomarańczy
- sok z 1 szt. limonki/cytryny
- kawałek 2-3 cm świeżego imbiru
- ząbek czosnku
- pół świeżej/suszonej papryczki chili
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka octu ryżowego
Spring rolls czyli warzywne sajgonki z pomarańczowo-imbirowym sosem – jak zrobić?
- Przygotowałam składniki.
- Pierś z kurczaka pokroiłam w paseczki i przyprawiłam składnikami sosu. Usmażyłam na oleju.
- Pokroiłam w cienki paski: marchewkę, paprykę, cukinię, ogórka i dymkę. Pomidory pokroiłam w małe ćwiartki.
- Warzywa można nakładać na płaty ryżowe surowe. Ja jednak przez 2-3 minuty podsmażyłam marchewkę z cukinią.
- Obrałam awokado i pokroiłam w grubsze paski. Skropiłam odrobiną cytryny, żeby nie ściemniało.
- Liście sałaty i mięty umyłam i osuszyłam. Gdy miałam już wszystkie składniki, zabrałam się za nakładanie. Arkusz papieru ryżowego włożyłam do letniej wody. Można w tym celu użyć po prostu dużego talerza. Ułożyłam go na blacie kuchennym.
- Nakładałam kolejno: liść sałaty (ja użyłam cały, ale można go porwać na mniejsze kawałki), kurczaka.
- Marchewkę, cukinię, dymkę, paprykę, pomidory.
- Awokado i liście mięty.
- Całość przyprawiłam solą i pieprzem.
- Zawijałam sajgonki jak krokiety.
- Układałam je na talerzu. Przykryłam wilgotną ściereczką i zajęłam się przygotowywaniem sosu. Do miski starłam czosnek, imbir i dodałam chili.
- Wlałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Wlałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
- Dodałam miód, ocet ryżowy i sos rybny.
- Wszystko przelałam do małego garnuszka i gotowałam 10 minut.
- Do sosu można dodać świeże listki mięty.
- Sosem można polać sajgonkę albo maczać ją w nim. Smacznego!
SPRING ROLLS czyli WARZYWNE SAJGONKI Z POMARAŃCZOWO-IMBIROWYM SOSEM – dodatkowe informacje
Składniki można dobierać dowolnie. Idealne są krewetki, kurczak, przeróżne warzywa, makaron ryżowy lub nawet owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spring rolls z kurczakiem na zimno
Następny przepis: Srebrzyk faszerowany warzywami