Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym

Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym

Zapraszam do odkrycia tajników kuchni greckiej i przygotowania pysznej spanakopity. To pochodzące z Grecji danie, które wykorzystuje delikatne ciasto filo i łączy je z aromatycznym nadzieniem szpinakowo-serowym. Jest doskonałe na lekki lunch, kolację lub imprezowy przekąsek. Spróbuj tego spanakopita przepisu, a poczujesz się jak na słonecznej Krete. To połączenie smaków, które zaskoczy niejedno podniebienie. Do wykonania tego dania potrzebujesz tylko kilku składników, a efekt końcowy z pewnością Cię zaskoczy. Bez względu na okazję, ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem zawsze będzie wyglądało efektownie i smakowało wyśmienicie.

Składniki:

  • 400 g świeżego szpinaku
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oliwie
  • 200 g sera feta
  • 4 jajka
  • 250 g ciasta filo
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym – jak zrobić?

  1. Na 2 łyżkach oliwy z pomidorów podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dopraw.
  2. Dodaj lekko pokrojony szpinak i sok z cytryny, duś, aż zmięknie, zaś woda wyparuje. Przestudź.
  3. Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory, pokruszoną fetę oraz jajka. Wymieszaj.
  4. Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą z pomidorów lub wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż na nią kilka warstw (minimum 3) ciasta filo w taki sposób, aby część ciasta opadała poza brzegi foremki. (Za każdym razem smaruj płat ciasta oliwą.)
  5. Nałóż farsz. Załóż wystające części ciasta na farsz i upewnij się, że jest on dobrze przykryty. Możesz też nałożyć kolejny płat na wierzch. Posmaruj oliwą.
  6. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut, aż ciasto zrobi się kruche i złotobrązowe.
  7. Serwuj na ciepło lub zimno z pomidorową sałatką. Smacznego!

Spanakopita – dodatkowe informacje

Możesz ułożyć ciasto filo na płaskiej powierzchni na papierze, który odpowiadać będzie formie, w której będziesz piec. Następnie, gdy warstwy ciasta będą już posmarowane i ułożone na sobie, przenieś papier z ciastem do foremki – ułatwi Ci to potem wyjęcie ciasta.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z zielonym pesto alla genovese
Następny przepis: SPECJAL PODLASIA MARCINEK LANY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode