Spaghetti z zielonym pesto alla genovese
Przygotuj autentyczne spaghetti z zielonym pesto alla genovese prosto z włoskiej kuchni. Ten aromatyczny, klasyczny sos powstaje z bazylii, czosnku, orzechów piniowych, sera pecorino i parmezanu oraz oliwy z oliwek. Dawniej sos bywał ugniatać w moździerzu, a nazwa „pesto” właśnie odnosi się do tej techniki – „pestare” po włosku oznacza „ucierać”. Charakterystyczny dla Ligurii, regionu w północnych Włoszech, sos genovese jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie aromatyczny i smaczny. Połączony ze spaghetti tworzy danie mające w sobie wszystko, co najlepsze we włoskiej kuchni – prostotę, autentyczność i niepowtarzalny smak.
admin
Składniki:
- Składniki na około 200 ml pesto
- Świeże listki bazylii z dwóch doniczek
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 g orzeszków piniowych lub innych: cedrowych, macadamia lub ziemnych niesolonych
- 60g startego parmezanu
- 70-80 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz według uznania
Spaghetti z zielonym pesto alla genovese – jak zrobić?
Spaghetti z zielonym pesto alla genovese – dodatkowe informacje
Pesto tego nie należy podgrzewać ponieważ bazylia gorzknieje w wysokiej temperaturze. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować. Przechowywać w lodówce. Pesto można również zamrozić.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami
Następny przepis: Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym