Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

Przygotuj autentyczne spaghetti z zielonym pesto alla genovese prosto z włoskiej kuchni. Ten aromatyczny, klasyczny sos powstaje z bazylii, czosnku, orzechów piniowych, sera pecorino i parmezanu oraz oliwy z oliwek. Dawniej sos bywał ugniatać w moździerzu, a nazwa „pesto” właśnie odnosi się do tej techniki – „pestare” po włosku oznacza „ucierać”. Charakterystyczny dla Ligurii, regionu w północnych Włoszech, sos genovese jest niezwykle prosty w przygotowaniu, a jednocześnie aromatyczny i smaczny. Połączony ze spaghetti tworzy danie mające w sobie wszystko, co najlepsze we włoskiej kuchni – prostotę, autentyczność i niepowtarzalny smak.

Składniki:

  • Składniki na około 200 ml pesto
  • Świeże listki bazylii z dwóch doniczek
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 30 g orzeszków piniowych lub innych: cedrowych, macadamia lub ziemnych niesolonych
  • 60g startego parmezanu
  • 70-80 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz według uznania

Spaghetti z zielonym pesto alla genovese – jak zrobić?



  • Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

Spaghetti z zielonym pesto alla genovese – dodatkowe informacje

Pesto tego nie należy podgrzewać ponieważ bazylia gorzknieje w wysokiej temperaturze. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i z góry zalać małą ilością oliwy. Dzięki temu, pesto będzie się dłużej przechować. Przechowywać w lodówce. Pesto można również zamrozić.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami
Następny przepis: Spanakopita, czyli ciasto filo z nadzieniem szpinakowo-serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode