Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami
Podrzucamy pomysł na pyszny, pożywny i niezwykle łatwy do przygotowania obiad, który z pewnością zachwyci fanów owoców morza i grzybów. Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami to połączenie delikatnych włoskich makaronów, aromatycznego tuńczyka i naturalnie słodkich pieczarek, podsmażonych na złoty kolor. Całość łączymy z aksamitnym sosem śmietanowym, który nadaje potrawie kremowej konsystencji i jeszcze bardziej podkreśla smak dodatków. Ta kompozycja smaków sprawia, że makaron z tuńczykiem i pieczarkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, ale także szybki i efektowny posiłek na specjalne okazje.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 4 porcje:
- 400 g makaronu spaghetti
- 400 ml śmietany 18% lub 12%
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- 30 g sera żółtego (użyłam czosnkowo-ziołowego)
- olej do smażenia
Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami – jak zrobić?
- 1. Wstawiamy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał i następnie gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
- 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju.
- 3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebulki, smażymy.
- 4. Odcedzamy tuńczyka z puszki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Do tych składników dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- 5. Na tarce ścieramy ser żółty.
- 6. Ugotowany makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem z tuńczykiem, pieczarkami i cebulką, oprószamy serem żółtym. Smacznego!
Makaron z tuńczykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym
Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami – dodatkowe informacje
Zamiast tuńczyka można użyć również filet z kurczaka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Następny przepis: Spaghetti z zielonym pesto alla genovese