Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami

Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami

Podrzucamy pomysł na pyszny, pożywny i niezwykle łatwy do przygotowania obiad, który z pewnością zachwyci fanów owoców morza i grzybów. Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami to połączenie delikatnych włoskich makaronów, aromatycznego tuńczyka i naturalnie słodkich pieczarek, podsmażonych na złoty kolor. Całość łączymy z aksamitnym sosem śmietanowym, który nadaje potrawie kremowej konsystencji i jeszcze bardziej podkreśla smak dodatków. Ta kompozycja smaków sprawia, że makaron z tuńczykiem i pieczarkami to doskonała propozycja na rodzinny obiad, ale także szybki i efektowny posiłek na specjalne okazje.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
  • 400 g makaronu spaghetti
  • 400 ml śmietany 18% lub 12%
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1 duża cebula
  • 300 g pieczarek
  • 30 g sera żółtego (użyłam czosnkowo-ziołowego)
  • olej do smażenia

Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami – jak zrobić?

  1. 1. Wstawiamy wodę na makaron, dodajemy odrobinę oleju, aby makaron się nie sklejał i następnie gotujemy spaghetti wg przepisu na opakowaniu.
  2. 2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju.
  3. 3. Pieczarki kroimy w plasterki i dodajemy do cebulki, smażymy.
  4. 4. Odcedzamy tuńczyka z puszki, dodajemy do cebuli i pieczarek. Do tych składników dodajemy śmietanę i doprowadzamy do zagotowania się sosu. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. 5. Na tarce ścieramy ser żółty.
  6. 6. Ugotowany makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem z tuńczykiem, pieczarkami i cebulką, oprószamy serem żółtym. Smacznego!

Makaron z tuńczykiem i pieczarkami w sosie śmietanowym

Spaghetti z tuńczykiem i pieczarkami – dodatkowe informacje

Zamiast tuńczyka można użyć również filet z kurczaka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Następny przepis: Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode