Spaghetti z tuńczykiem
Spaghetti z tuńczykiem to proste, smaczne i szybkie danie do przygotowania, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Delikatny smak tuńczyka doskonale komponuje się z aromatycznym sosem, tworząc niepowtarzalną kombinację smaków. To danie jest idealnym rozwiązaniem na ciepły posiłek, który można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Dzięki swojej prostocie, przepis na spaghetti z tuńczykiem jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To także doskonały sposób na wykorzystanie tuńczyka z puszki, który często zalega na naszych półkach.
admin
Składniki:
- 170 g spaghetti
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 drobno posiekanej cebuli
- 400 g pomidorów z puszki, bez skórki, z sosem
- 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- sól (może być ziołowa), pieprz, bazylia, oregano, tymianek
Spaghetti z tuńczykiem – jak zrobić?
-
1.
Cebulę wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zeszklić.
Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 7-10 minut.
W tym czasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Do sosu dodać tuńczyka i bazylię. Ponownie doprawić do smaku, dodać makaron i wymieszać. Smacznego!
Spaghetti z tuńczykiem – dodatkowe informacje
Danie można posypać tartym serem. Używając tuńczyka z puszki w sosie własnym należy dodać więcej oliwy do dania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Następny przepis: Spaghetti z zielonym pesto alla genovese