Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem

Spaghetti z tuńczykiem to proste, smaczne i szybkie danie do przygotowania, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Delikatny smak tuńczyka doskonale komponuje się z aromatycznym sosem, tworząc niepowtarzalną kombinację smaków. To danie jest idealnym rozwiązaniem na ciepły posiłek, który można przygotować w zaledwie kilkanaście minut. Dzięki swojej prostocie, przepis na spaghetti z tuńczykiem jest idealny dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. To także doskonały sposób na wykorzystanie tuńczyka z puszki, który często zalega na naszych półkach.

Składniki:

  • 170 g spaghetti
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 drobno posiekanej cebuli
  • 400 g pomidorów z puszki, bez skórki, z sosem
  • 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
  • sól (może być ziołowa), pieprz, bazylia, oregano, tymianek

Spaghetti z tuńczykiem – jak zrobić?

  1. Spaghetti z tuńczykiem 1.
    Cebulę wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę, zeszklić.
    Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować 7-10 minut.
    W tym czasie makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
    Do sosu dodać tuńczyka i bazylię. Ponownie doprawić do smaku, dodać makaron i wymieszać. Smacznego!

Spaghetti z tuńczykiem – dodatkowe informacje

Danie można posypać tartym serem. Używając tuńczyka z puszki w sosie własnym należy dodać więcej oliwy do dania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Następny przepis: Spaghetti z zielonym pesto alla genovese

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode