Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami
Te luksusowe spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami to metaforyczna jazda gondolą po kanale włoskiej kuchni. Inspiracją dla tego przepisu jest tradycyjna włoska zamiłość do prostych, ale intensywnie smakowych dań. Połączenie delikatnie pieczonych pomidorków, orzeźwiającej bazylii i aromatycznej pietruszki tworzy sos, który wydobywa z makaronu spaghetti jego najlepsze cechy. Całość jest nie tylko pięknym przykładem mediterannej kuchni, ale też zdrowym i pożywnym posiłkiem, który można przygotować w mniej niż pół godziny. Idealne dla fanów klasycznych włoskich smaków.
admin
Składniki:
- 250 g makaronu spaghetti
- 70 g świeżych listków bazylii
- 30 g listków natki pietruszki
- 80 g startego sera grana padano lub innego twardego
- 30 g orzechów laskowych
- 400 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
- 1-2 ząbki czosnku
- 170 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do skropienia pomidorków koktajlowych
- sól i pieprz
- oregano
- bazylia
- tymianek
Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami – jak zrobić?
- Orzechy prażymy na suchej patelni.
- Makaron gotujemy ale dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na pół, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony.
- Listki bazylii i pietruszki, starty ser grana padano, orzechy, ząbek czosnku oraz oliwę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę, ale tak, aby były w niej wyczuwalne małe kawałeczki orzechów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
- Gotowy sos bazyliowo-pietruszkowy przekładamy na patelnię, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
- Na talerzach układamy makaron z sosem i dodajemy do niego upieczone pomidorki koktajlowe.
Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami – dodatkowe informacje
Pomidorki zamiast piec w piekarniku możemy też podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z rybą w pomidorach
Następny przepis: Spaghetti z tuńczykiem