Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami

Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami

Te luksusowe spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami to metaforyczna jazda gondolą po kanale włoskiej kuchni. Inspiracją dla tego przepisu jest tradycyjna włoska zamiłość do prostych, ale intensywnie smakowych dań. Połączenie delikatnie pieczonych pomidorków, orzeźwiającej bazylii i aromatycznej pietruszki tworzy sos, który wydobywa z makaronu spaghetti jego najlepsze cechy. Całość jest nie tylko pięknym przykładem mediterannej kuchni, ale też zdrowym i pożywnym posiłkiem, który można przygotować w mniej niż pół godziny. Idealne dla fanów klasycznych włoskich smaków.

Składniki:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 70 g świeżych listków bazylii
  • 30 g listków natki pietruszki
  • 80 g startego sera grana padano lub innego twardego
  • 30 g orzechów laskowych
  • 400 g pomidorków koktajlowych (żółtych i czerwonych)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 170 g oliwy z oliwek plus dodatkowa porcja do skropienia pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz
  • oregano
  • bazylia
  • tymianek

Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami – jak zrobić?

  1. Orzechy prażymy na suchej patelni.
  2. Makaron gotujemy ale dente w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
  3. Pomidorki koktajlowe myjemy i przekrajamy na pół, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy je równomiernie oliwą i posypujemy solą, pieprzem, bazylią, tymiankiem i oregano. Tak przygotowane pomidorki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy około 10 minut, tak aby skórka była pomarszczona, a wierzch przypieczony.
  4. Listki bazylii i pietruszki, starty ser grana padano, orzechy, ząbek czosnku oraz oliwę umieszczamy w jednym naczyniu i miksujemy blenderem na jednolitą masę, ale tak, aby były w niej wyczuwalne małe kawałeczki orzechów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Gotowy sos bazyliowo-pietruszkowy przekładamy na patelnię, dodajemy makaron, delikatnie mieszamy i podgrzewamy.
  6. Na talerzach układamy makaron z sosem i dodajemy do niego upieczone pomidorki koktajlowe.

Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami – dodatkowe informacje

Pomidorki zamiast piec w piekarniku możemy też podsmażyć na patelni na rozgrzanej oliwie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Spaghetti z rybą w pomidorach
Następny przepis: Spaghetti z tuńczykiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode