Spaghetti z rybą w pomidorach
Odkryj smak wybrzeża Morza Śródziemnego, przygotowując spaghetti z rybą. To klasyczne danie włoskiej kuchni przyciąga intensywną świeżością składników. Połączenie delikatnego makaronu spaghetti z soczystą rybą i aromatycznym sosem pomidorowym nie pozostawia obojętnym żadnego miłośnika dobrej kuchni. To danie jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale przede wszystkim wyjątkowo smaczne. Włoska kuchnia ceni sobie nieskomplikowane przepisy, które podkreślają naturalne smaki składników. Makaron, ryba, pomidory – właśnie z tych trzech składników powstaje wyjątkowe danie, które zadowoli podniebienia najbardziej wymagających smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 150 g spaghetti
- 250 g filetu z ulubionej ryby
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- garść oliwek
- 2 łyżki kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 marchewki
- 1 mini papryczka chili lub chili w proszku
- słodka papryka, zioła prowansalskie
- sól
Spaghetti z rybą w pomidorach – jak zrobić?
- Przez praskę czosnek. Podsmażyć 2 minuty i zalać pomidorami. Dodać roztartą w palcach papryczkę chili, sól, po pół łyżeczki słodkiej papryki i ziół prowansalskich. Dodać kapary i pokrojone oliwki i dusić 10-15 minut.
- Rybę pokroić w kostkę, wrzucić do sosu i gotować 5 minut.
- Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wymieszać z sosem i od razu podawać.
Sposób przygotowania:
Spaghetti z rybą w pomidorach – dodatkowe informacje
2 porcja. 1 porcja 490 kcal; W 68; B 42; T 5;
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Spaghetti z pieczarkami i kurczakiem
Następny przepis: Spaghetti z sosem bazyliowo-pietruszkowym i pieczonymi pomidorkami